Risk för halka.

Vinterhalka på sommarvarma vägar

När temperaturen nu kryper upp emot trettio grader kan hettan på vägbanorna få asfalten att smälta. Det kallas för att asfalten blöder, och kan göra vägarna lika hala som på vintern.

När solen ligger på kan man nästan se värmen dallra ovanför vägbanan. Nere i vägbanan kan det oljiga bindemedlet som håller ihop asfalten börja smälta lägga sig som ett halt svart lager ovanpå vägen.

Asfalten blöder
Asfalten blöder, kallas det, och vägen blir halkig. Och för bilföraren kan det här vara fara som man bör vara uppmärksam på, säger Ingemar Gustavsson som arbetar med asfalt på vägverket.

– Det syns ju ganska väl att det är svart, bindemedlet är ju svart, och då kan ju vara uppmärksam tycker jag, säger han.

Det är framförallt mindre vägar som ligger i riskzonen. Där använder man ofta en lite mjukare sorts asfalt som inte är så utsatt för tjäle, och den blöder mer än den hårda asfalten på motorvägarna.

Små vägar sandas
För att få bort halkan sandas många småvägar, men det i sig innebär en extra risk för trafikanter på två hjul.

– Det är ju framförallt motorcyklister och kanske även cyklister. Men motorcyklarna måste se upp, för de tycker ju om att åka på småvägarna också, och har vi då sandat, så finns det ju också risk för rullgrus, så jag uppmanar dem att vara uppmärksamma, säger Ingemar Gustavsson.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".