Vid Tavistock Square sprängdes buss 30 för ett år sedan.

Londonpolisen varnar för nya terrordåd

På fredagen är det ett år sedan 52 människor dödades och över 700 skadades i fyra självmordsattacker i Londons kollektivtrafik. London minns och hedrar sina döda under dagen, bland annat med två tysta minuter, och Londons polischef varnar för nya terrorattacker.

Två minuters tystnad utlyses i biljetthallen på Kings Cross tunnelbanestation. Hallen stannar upp. Det var hit till Kings Cross de fyra självmordsbombarna kom med ett tåg på morgonen för ett år sedan, och härifrån de gick på tunnelbanetågen och bussen där de utlöste sina sprängladdningar.

Nu står människor här med böjda huvuden, många i tårar. Ettårsdagen har varit en dag då minnen har kommit tillbaka och sår har rivits upp.

Varnar för nya attacker
Samtidigt har Londons polischef Ian Blair på fredagen varnat för att det är nära på oundvikligt att det blir fler attacker.

– Jag fruktar det, sade Ian Blir till BBC.

Det är den nya verklighet vi befinner oss i, sade han. Tre planerade attacker har avvärjts sedan juli förra året, de var allvarliga sade Londons polischef, och de som låg bakom dem sitter häktade i väntan på rättegång.

London lever med hotet
Kulturminister Tessa Jowell som jag träffade i Regents Park där hon ska leda en minnesceremoni på fredagskvällen, sade att ingen kan garantera att det inte blir fler attacker.

Hotet är något London lever med nu. Flera attacker har avvärjts, och vi måste lita till polis och säkerhetstjänster, och till att de kan skydda London, sade Tessa Jowell, den brittiska kulturministern.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".