Fler är positiva till EU.

Medborgarnas skepsis till EU minskar

EU-medborgarna har blivit mer positiva till medlemskapet i unionen. Det visar den senaste eurobarometern som är en återkommande opinionsundersökning. Samtidigt har skepsisen ökat till att EU växer med nya medlemmar.

– Det är både vin och vatten. Det som är bra är förstås att man ser ett ökat stöd för EU-medlemskapet och så. Samtidigt finns det ju nationella egenheter i det här också, att i vissa länder har man en allt större EU-skeptisk andel av befolkningen, säger Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström.

Bland svenskarna tycker 49 procent att EU-medlemskapet är bra. Det är en ökning. Mest positiva är svenskarna till EU:s roll när det gäller terroristbekämpning.

Färre svenskar negativa
I EU generellt har stödet också ökat, till 55 procent. I höstas hade Sverige störst andel medborgare som ansåg att medlemskapet är dåligt, men den siffran har sjunkit betydligt, enligt kommissionens återkommande opinionsundersökning.

Det svenskarna är mest kritiska till är bland annat byråkratin inom EU. Samtidigt som Finland nu tagit på sig ordförandehatten i EU så har det landet den största andelen skeptiker. Sedan kommer Storbritannien och Österrike.

– Man kan se vilka frågor som EU:s medborgare tycker är de allra viktigaste att ta itu med: arbetslöshet, kriminalitet och så vidare. Det är viktiga signaler till oss.

Fler skeptiska till utvidgning
Eurobarometern visar också att stödet för utvidgningen sjunkit i genomsnitt i EU. Bara 45 procent vill se fler medlemmar de närmsta åren. Tyskar och österrikare är mest negativa.

Många tycker inte att de fått klart för sig vad EU:s ledare vill med utvidgningen. Det saknas en debatt, tycker Margot Wallström som diskuterar det här med sin kollega i kommissionen som ansvarar för utvidgningsfrågor.

– Här är det på något sätt ett vakuum som vi måste ta itu med. Där har min kollega och jag diskuterat ganska mycket hur vi ska engagera oss och engagera ledare på nationell nivå i sådana diskussioner bättre.

Svenskarna är mindre oroade över vilka problem utvidgningen kan medföra än EU-medborgarna i genomsnitt.

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".