Inga nya vapenregler på FN-konferens

Det blev inga hårdare regler för att minska handeln med olagliga vapen på FN:s stora konferens som slutade i New York natten till lördagen. En stor besvikelse för bland annat Sverige, som hade hoppats på ytterligare internationellt samarbete mot det problemet.

En flopp. Det var omdömet från en svensk diplomat som deltagit i den nästan två veckor långa konferensen i New York.

Förhoppningen var att man nu skulle följa upp det man kom överens om på ett liknande möte för fem år sedan, och att dessutom enas om nya sätt att stoppa världens flöde av illegala vapen.

USA beskylls för att ha bromsat
Även om det är flera länder som haft invändningar och krånglat, så får USA den största skulden av den deltagare Ekot talat med, som också menar att amerikanerna bara stoppat och bromsat.

En av de stora tvisterna har handlat om att USA inte accepterar något som kan inskränka privatpersoners frihet att inneha vapen.

Men det här vill flera andra stater öka kontrollen över, för att också lagliga vapen blir ett mycket stort problem när de ”läcker” och hamnar i fel händer. Till Sverige kan det till exempel komma vapen som en gång var lagliga i någon öststat.

Fortsätter med tidigare regler
Nu sade USA inte bara nej till nya överenskommelser, utan också till försöken att få till någon form av kommande uppföljningar av den här frågan. Och fortsatt arbete på FN-nivå, det tycker man är onödigt.

Arbetet mot spridningen av olagliga vapen får nu fortsätta med de regler man haft sedan tidigare, som många hävdar inte räcker.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".