Janukovitj.

Överraskande politisk vändning i Ukraina

I Ukraina har de ryssvänliga partierna med Viktor Janukovitj i spetsen gått ihop för att bilda ny regering. Samme Janukovitj som i praktiken sopades bort från makten efter de folkliga protesterna och det efterföljande presidentvalet i samband med den orangea revolutionen för snart två år sedan.

Det här är en minst sagt en överraskande politisk vändning i Ukraina, ett land där allt tycks vara möjligt.

För nästan fyra månader sedan hölls parlamentsvalet där de gamla partierna bakom den orangea revolutionen återigen tillsammans lyckades vinna flest röster i ett val.

Svårt enas om ledare
Men partierna bakom den orangea revolutionen var djupt splittrade i frågan om hur och vem som skulle leda den nya regeringen, det tog nästan tre månader efter valet innan dessa partier kunde enas om en koalition.

Sedan följde ytterligare några veckors inbördes strider i fråga om att fördela de viktiga ministerposterna och talmansposten i det ukrainska parlamentet.

Under tiden har landet i praktiken paralyserats när det gäller ekonomisk och politisk utveckling.

Socialistpartiet meddelade avhopp
Under veckan som gått har det minsta av de provästliga koalitionspartierna, Socialistpartiet, visat allt mer missnöje över regeringsbildningsprocessen och på fredagskvällen meddelades det överraskande avhoppet.

Socialistpartiet bildar i stället regeringskoalition med de mer eller mindre Moskvainriktade partierna Regionernas parti och kommunistpartiet. De får tillsammans en majoritet i det ukrainska parlamentet. 

Det betyder att den nye premiärministern kommer att heta Viktor Janukovitj, samma person som förlorade makten för två år sedan och som häcklades öppet av de folkliga demonstrationsmassorna i Ukraina.

Det här är en minst sagt dramatisk vändning. Frågan är nu om det sista ordet är sagt i den här frågan.

Varnade för upplösning av parlamentet
Presidenten Viktor Jusjtjenko som var den orangea revolutionens stora symbol gav dubbla budskap i ukrainsk tv på fredagskvällen, där det framgick att hans stödparti Vårt Ukraina också eventuellt kan tänka sig ingå i den nya koalitionsregeringen.

Samtidigt varnade han för att han som president kan tänka sig upplösa parlamentet och utlysa nyval om inte parterna enas om en ännu bredare regeringsduglig koalition inom tolv dagar.

Det långa politiska kaoset i Ukraina visar med all sin tydlighet att det är svårt att styra ett land som i praktiken är splittrat i två delar, med det provästliga och huvudsakligen katolska västra Ukraina, och de kristet ortodoxa ryskspråkiga och mer proryska östra delarna av landet.     

Djup splittring inom blocken
Det gör inte saken lättare att det råder djup splittring inom respektive block, där alla tycks känna sig kallade att leda landet. 

Det finns många förespråkare, både i Ukraina och även bland de västliga investerarna, som hoppas på en slutlig koalition mellan de mer centerinriktade partierna. De som kan tänka sig både samarbete med Moskva och väst, där man utesluter ytterlighetskrafterna som drar allt för snabbt västerut och allt för mycket österut. 

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".