Japanska sparandet fortsätter trots bankkris

I Japan fortsätter människor att spara trots den gigantiska bankkrisen. Sparandet är det högsta i världen. Men flera krisdrabbade banker tvingas slå igen eller acceptera statliga pengar för att kunna bli av med alla dåliga lån som belastar verksamheten.
Kunderna fortsätter att strömma till bankerna trots larmrapporterna om krisen i det japanska banksystemet. Summan av dåliga lån är så stor att det inte längre finns tillförlitliga uppgifter om omfattningen. Regeringen har flaggat för att staten inte längre kommer att garantera insättningarna som tidigare. Garantin för räntesäkrade konton är redan borta och från med april månad nästa år upphör denna bankgaranti generellt vid 10 miljoner yen, eller omkring 800 000 kronor. Det intensiva sparandet har gjort japanerna till miljonärer. Statistiskt sett är varenda japan god för en miljon kronor. - Det saknas attraktiva investeringsmöjligheter och folk fortsätter därför att ha pengarna på banken, säger Kanichiro Hirata, som är Swedbanks representant i Tokyo. Japan är i stort behov av ekonomiska reformer, särskilt inom den offentliga sektorn, reformer som kan sätta fart på ekonomin säger han. Pressen på reformer kommer marknaden att sköta om tror Hirata. Den ekonomiska kräftgången är ännu inte över. - Rejäla börsfall och en kraftig ökning av antalet konkurser är att vänta. Och då måste politikerna agera, säger Hirata. 150 banker har tvingats stänga under de senaste åren. Och bankslakten kommer att fortsätta spår Kanichiro Hirata. Japan har en kraftig överetablering inom banksektorn. Samtidigt kommer många banker att tvingas acceptera statligt kapital för att kunna bli av med sina dåliga lån. En partiell banknationalisering förestår i Japan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".