Tågen frontalkrockade.

Orsaken till pendeltågsolyckan utreds

Stockholmståg och Banverket har nu inlett undersökningar av vad som orsakade olyckan när två pendeltåg kolliderade under natten till lördagen, på stationen i Märsta utanför Stockholm. Ett tjugotal personer skadades.

Enligt Kajsa Rosén som är informationsansvarig på Banverket är olycksorsaken inte klar.

– Vi vet inte det idag, vi vet att de har hamnat på samma spår och anledningen till det kan vi inte säga något om ännu, utan det får utredningen visa, säger hon.

Men vem är det som har ansvar för att sådant inte händer?

– Det är vi tillsammans inom sektorn naturligtvis, det är flera parter inblandade i det här, säger Kajsa Rosén.

Det var vid klockan halv ett natten till lördagen som två pendeltåg krockade på tågstationen i Märsta utanför Stockholm.

Tjugo personer skadades
Eftersom båda tågen hade relativt låg fart, blev krocken inte så allvarlig. Men tjugo personer fick ändå föras till sjukhus med lättare skador, framför allt skärsår och nackskador.

En av dem vårdas fortfarande på Karolinska Sjukhuset i Solna utanför Stockholm.

Bolaget Stockholmståg som helt nyligen tog över pendeltågstrafiken i Stockholm har under förmiddagen börjat sin utredning av vad som ledde fram till krocken.

Två utredningar har påbörjats
Samtidigt har Banverket påbörjat en utredning av vad som orsakade krocken.

– Jag har aldrig vara med om något liknande, och att det är ytterst ovanligt, det kan jag i alla fall säga, säger Kajsa Rosén, som är informationsansvarig på Banverket.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".