Ny lag ger Argentinapresident supermakt

I Argentina växer kritiken mot president Nestor Kirchner för att vilja centralisera allt mer makt i egna händer. På fredagen antog senaten en lag som ger honom vad den argentinska pressen kallar ”supermakt”.

Argentina har alltid haft en stark presidentmakt. Och presidenterna har ofta regerat via dekret för att på så sätt slippa utdragna och oförutsägbara debatter i parlamentet.

Det är en möjlighet som grundlagen ger för att presidenten ska kunna agera i trängande och brådskande situationer.

Impopulära åtgärder
Men de gånger, och det är ganska ofta, som argentinska presidenter har styrt via dekret så har det snarare handlat om att driva igenom impopulära åtgärder än om några speciellt trängande situationer.

Hittills har det dock handlat om tidsbegränsade dekret.

Men på förslag av president Nestor Kirchners hustru Cristina håller nu parlamentet på att genomföra en lag som ger presidenten den här typen av supermakt på obestämd tid.

Röstade för förslaget
Senaten röstade på fredagen, efter ett två timmar långt inlägg av Cristina Kirchner, igenom förslaget som nu ska diskuteras av diputerandekammaren.

Nestor Kirchner har hittills varit en stark och drivande president.

I mångas ögon är det ett hälsotecken, inte minst mot bakgrund av hans föregångares handlingsförlamning.

Rädda för auktoritärt presidentstyre
Men andra är rädda för att Kirchner är på väg mot ett auktoritärt presidentstyre som ställer de andra statsmakterna helt i skuggan och förvandlar parlamentet till en dekorativ utsmyckning.

Och lagförslaget som nu diskuteras, och som skulle ge honom en slags supermakt att kunna regera via dekret på obestämd tid, det uppfattas av många kritiker nästan som en slags dödsstöt mot demokratin.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".