Klimatet och regeringsfrågan dominerade talet.

Klimatfrågan dominerade Olofssons tal

Politikerveckan i Visby avslutades på lördagen när centerpartiets ledare Maud Olofsson talede om klimatfrågan i sitt tal i Almedalen.

– Det är en fråga om trygghet och säkerhet för hela jordens befolkning. Det är en fråga om rätt till välstånd i världens alla länder. Det är en fråga om vilket arv vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn och till kommande generationer, sa Maud Olofsson.

Maud Olofsson målade upp skrämmande framtidsscenarier om vad som händer om ingentings görs, där temperaturen på jorden ökar, djurarter dör och havsytan stiger.

Till största delen gick talet ut på att jämföra den socialdemokratiska regeringens politik med det som centerpartiet säger sig vilja åstadkomma.

Regeringen beskrevs som kraftlös, utan förmåga att tänka nytt och i händerna på vänsterpartiet och miljöpartiet.

Mot detta ställs den borgerliga alliansen som skapar jobb, framtidstro och en modern välfärd.

– På den ena sidan har vi en samspelt allians för Sverige, som i god tid före valet har presenterat sin politik och som tycker om att arbeta tillsammans. PÅ den andra sidan har vi en allt mer splittrad vänsterkartell, som vare sig är eniga om grundläggande värderingar om demokrati och ekonomi, eller om vilken politik de vill föra efter valet. På ena sidan en fullmatad varudeklaration och på den andasidan knappt ens en ursprungsmärkning, sa centerpartiets ledare Maud Olofsson i sitt avslutande tal i Almedalen..

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".