Ett israeliskt fordon lämnar norra Gazaremsan på lördagen.

Palestinskt önskemål om vapenvila

De israeliska trupper som tidigare i veckan gick in i den norra delen av Gazaremsan har på lördagen lämnat större delen av området och återvänt till Israel. Men längre söderut står nu israeliska stridsvagnar alldeles i närheten av Gaza Stad, och den palestinske premiärministern ber om vapenvila.

För att komma ur den här krisen är det nödvändigt att alla parter tar det lugnt och upphör med militära aktioner. Det är budskapet på lördagseftermiddagen, från den palestinska Hamasregeringens ledare Ismail Haniya.

Han vill också att man återupptar förhandlingarna kring den israeliske soldat som hålls gömd av militanta palestinier som vill byta honom mot palestinska fångar i israeliska fängelser.

Möjlig lösning om soldaten släpps
Israel har hittills vägrat att förhandla, men enligt flera medlemmar av den israeliska regeringen är en möjlig lösning att efter soldaten har släppts så får några palestinska fångar så småningom lämna fängelserna.

Men någon vapenvila kan det enligt Israel inte bli tal om förrän soldaten har kommit hem välbehållen.

Tidigt på lördagsmorgonen öppnade israelerna en ny front i Gaza när stridsvagnar trängde in vid gränsövergången Karni strax söder om Gaza stad.

Leta tunnlar motivet
Den israeliska militären motiverar den nya offensiven med att soldaterna skall leta efter tunnlar som palestinierna gräver under gränsen för att ta sig in i Israel. Enligt än så länge obekräftade uppgifter har fyra palestinier dödats under den israeliska framryckningen.

Samtidigt har de israeliska trupperna dragit sig bort från nästan hela norra delen av Gazaremsan som invaderades tidigare i veckan för att stoppa den palestinska raketbeskjutningen därifrån.

Israeliska reträtten ses som en seger
Den militära grenen av Hamas ser den israeliska reträtten som en stor seger och palestinska raketer fortsätter att avfyras från det här området.

Minst en raket har på lördagen landat i den israeliska staden Sderot alldeles vid gränsen till Gaza, men utan att orsaka några skador.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".