Hundratals resenärer var fast i SJ-tåg

350 passagerare på nattåget mellan Malmö och Stockholm tvingades tillbringa uppemot åtta timmar instängda på tåget, efter en krock med en älg nära Hallsberg tidigt på lördagsmorgonen.

Tåget saknade luftkonditionering i flera vagnar. Det saknades också fungerande toaletter och vatten. Först vid lunchtid kunde tåget rulla vidare.

Heidi Lund från Oslo var en av passagerarna.

– Det har varit kritiskt, vi har inte fått så mycket information och först efter sex, sju timmar fick vi lite mat. Så speciellt för barn och gamla har det varit ganska tufft.

– Det blir en väldigt kort helg i Stockholm, jag skulle stanna en helg men nu blir det en dag kortare, säger Heidi Lund.

Trötta resenärer
Det var ett tåg fyllt av skräppåsar och trötta passagerare som kom in till Stockholms central vid tretiden på lördagseftermiddagen.

Tåget körde alltså på en älg utanför Hallsberg, och efter det så kunde det inte fortsätta.

Lokföraren skulle då åka och hämta ett nytt lok, men den taxi som skulle köra honom åkte vilse, vilket innebar att en extra timme gick förlorad.

Sedan gick det nya loket inte att koppla ihop med tåget, och ett tredje lok fick köras till det stillastående tåget.

Då hade tåget stått för länge, och personalen tvingades göra en ny säkerhetskontroll innan tåget fick börja rulla.

Instängda i åtta timmar
Slutresultatet blev att 350 resenärer fick sitta instängda i ett stillastående tåg i åtta timmar. Luftkonditioneringen fungerade inte, och det blev väldigt varmt ombord. Dessutom tog vattnet slut, och det fanns inte tillgång till toalett.

Andreas Thomas var med ombord, och han är mycket arg på SJ.

– Åt helvete har det varit. Ingen information, ingen hjälp, dålig service. SJ har väl gjort allt för att göra det ännu värre. Man får ingen hjälp med vidare förbindelser eller någonting, säger Andreas Thomas.

Enligt Dan Olofsson på SJ:s presstjänst kunde man inte släppa av resenärerna, eftersom det är dubbelspår där tåget stod stilla.

Samtliga får pengarna tillbaka
Alla passagerarna ska få pengarna tillbaka och de som behöver får hjälp med hotell och anslutningar, enligt Dan Olofsson.

– Vi kommer ju till att börja med ta hand om resenärerna, och det gör vi ju nu under dagen.
– Sedan kommer vi i början på nästa vecka se till hur rutinerna kring olyckan har fungerat och inte fungerat, och hur vi ska kunna undvika sådant i framtiden, säger Dan Olofsson.

Max Berglund
max.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista