Minskat intresse för IT drabbar även KTH

Även de kända och prestigefyllda högskolorna känner av det vikande intresset från studenterna. Till Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, KTH, söker nu bara en tredjedel så många som för två år sedan.
Till höstens program på KTH i Stockholm är det bara en tredjedel så många som söker , detta jämfört med två år sedan. Det ställer till problem, berättar professorn i mikroelektronik, Mikael Östling. – Vi kommer med all säkerhet att kunna fylla platserna. Men vi ser ju att det går ner, så visst ser det lite bekymmersamt ut, säger Mikael Östling. Bristande intresse Precis som för flera av de nyare högskolorna runt om i landet har Kungliga Tekniska Högskolan fått känna av det bristande intresset för de utbildningar som inriktar sig på Telekom och IT. Trots det ser det ut som om KTH kommer att lyckas fylla sina program med studenter i höst, men professor Mikael Östling ser ändå allvarligt på utvecklingen. Kunskapsnivån hos många av de studenter som nu antas är väsentligt lägre än tidigare. – Ja, vi ser ju att betygsmedelvärdena går ner. Och vi se att somliga studenter får lite problem med de grundläggande kurserna i matematik och fysik, säger professor Mikael Östling. Trendkänsliga sökanden Det är dock inte första året som antalet ansökningar till de utbildningnar som riktar sig mot telekomsektorn tappar mark, och det trots att arbetslösheten bland ingenjörer med just telekom och IT utbildningar i bagaget är låg. Bara ungefär 1 procent av alla civilingenjörer med telekom eller IT-utbildning är arbetslösa idag. Men det är tydligt att studenterna är trendkänsliga. När företag som Ericsson går dåligt sjunker intresset för utbildningarna, säger professor Mikael Östling, vid KTH.
Thorbjörn Carlsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".