Många oljetankar ännu obesiktade

Senast den första juli skulle den som har en oljetank i källaren ha låtit besiktiga den. Men trycket på företagen som utför besiktningarna är stort, och för många villaägare kan det nu bli en dyr historia om olyckan är framme och man inte har fått besiktningen utförd.

– En oljeskada kan ju kosta mycket pengar. Vi har en oljeskada nu på gång här som kommer att kosta 800 000 kronor, ungefär. Om man inte följer de lagar och förordningar som finns så har vi en möjlighet att göra en nedsättning på ersättningen. Skulle jag sätta ner den med 20 procent är det 160 000 kronor som den försäkringstagaren skulle få betala själv i sådana fall, säger Mats Wilhelmsson, skadechef på Länsförsäkringar i Jönköping.

Flera försäkringsbolag som Ekot varit i kontakt med säger samma sak, är oljetanken inte besiktigad så riskerar man en nedsättning av ersättningen om olyckan är framme.

Många i kö
Senast den första juli i år skulle oljetankar inomhus ha varit besiktigade, men många villaägare har missat den informationen och de 136 företag i Sverige som ska utföra besiktningen hos de runt 250 000 hushåll som har en oljetank är fullständigt nerringda.

I ett garage i Eksjö står företagaren Frank Larm framför en oljetank.

– Det finns hur mycket som helst att göra, egentligen. De som ringer talar jag om för att det säkert dröjer ett år innan jag kan ta dem. Det är inte slut med det, för det fyller på fortfarande fast det är efter den första. Det ringer fler och beställer än vi hinner göra nu också, säger han.

Gammal tank
Kerstin Abelsson äger oljetanken och hon har väntat på besiktning sen i mars.

– Han har ju fullt upp, så jag är glad att han kommer nu. Man vet ju aldrig vad som kan hända med den gamla tanken. Man tänker på miljön om den skulle gå sönder. Den är gammal. -73 byggde vi, säger hon.

Det är idag ingen som vet i vilket skick oljetankarna är totalt sett, men den som struntar i att besiktiga sin oljetank kan i värsta fall dömas till böter och/eller två års fängelse.

Böter och åtal
Även om många kommuner väljer att se mellan fingrarna till en början och tänker ta hänsyn till om man åtminstone har beställt tid för en besiktning så kommer man i bland annat Nässjö kommun göra stickkontroller framöver och då gäller det att ha ordning på kontrollrapporten om oljetanken.

– Ifrån kommunens sida, om vi skulle upptäcka det vid stickprovskontroll är ju att det blir föreläggande med vite och åtalsanmälan, säger Bernt Wilhelmsson, miljö - och byggchef i Nässjö.

Pernilla Arvidsson, Jönköping
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".