Misstänkt könsstympning kan bli pilotfall

Åklagare och polis på flera håll i landet sätter stort hopp till att de fyra fall av misstänkt könsstympning som utreds i Göteborg ska gå vidare till åtal, och därmed bana väg för fler fall.
Trots att lagen som förbjuder stympning funnits i 20 år har hittills alla förundersökningar lagts ner. – Lagen är jättebra, den har en preventiv effekt, säger Johnny Järlefelt, åklagare i Stockholm. Han har själv sett flera förundersökningar om misstänkt könsstympning läggas ner, men tror ändå att rättsväsendet på sikt kommer att få bukt med problemet. – Det gäller att flickorna och kvinnorna som utsatts för könsstympning själva väljer att berätta, och låter sig läkarundersökas så att vi får bevis, säger Johnny Järlefelt. Tradition utan religiösa kopplingar Könsstympning av kvinnor är en utbredd tradition bland muslimer från Egypten och ner över hela mellersta Afrika, och har anor från faraonernas tid. Könsstympningen har alltså ingenting med Islam att göra, utan handlar i första hand om att kontrollera kvinnans sexualitet. – Könsstympning minskar kvinnans sexualitet, och därmed risken för oönskade graviditeter, säger Ousman Cham, en av böneledarna för gambiska moskén i Göteborg. Ta seden dit man kommer Ousman Cham har själv en dotter. Om familjen hade bott kvar i Gambia skulle han valt att följa traditionen, men eftersom de nu lever i Sverige tänker han inte låta könsstympa sin dotter. – Polisen gör rätt i att spåra upp de som bryter mot svensk lag och könsstympar flickor, säger Ousman Cham. Under vissa omständigheter måste man ta seden dit man kommer.
Malin Leissner och Max Carlgren, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista