Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kim Jong-Il.

Internationell splittring i Nordkoreafrågan

Nordkorea fortsätter sina verbala angrepp mot USA efter sina missiltester i början av veckan. Landets högste ledare Kim Jong-Il säger nu att landet inte kommer gå USA till mötes på något vis. Samtidigt tilltar den internationella splittringen om hur frågan ska lösas.

– Vi kommer inte göra den minsta eftergift till USA, och om de på något sätt hämnas våra robottester så är vi redo för ett fullständigt krig.

Det sade på söndagen, på sedvanligt tillspetsat nordkoreanskt vis, landets enväldige ledare Kim Jong-Il i ett uttalande som citerades av den nordkoreanska statstelevisionen.

Testsköt på USA:s nationaldag
Det var i onsdags natt svensk tid och på USA:s nationaldag, som Nordkorea utmanade genom att genomföra landets största missiltest någonsin.

Bland annat sköts en långdistansrobot som många tror har kapacitet att nå USA iväg, men den störtade i havet efter en kort tids färd. Men därefter bröt en intensiv diplomatisk aktivitet ut.

De hårda orden från Kim Jong Il kommer samtidigt som USA:s Nordkoreaförhandlare Christopher Hill på söndagen fortsätter sin resa i Asien till Japan i sina försök att nå enighet i vad som ska göras mot Nordkorea.

Christopher Hill bekräftade i en tv-intervju svårigheterna att få till den enade rösten mot Nordkorea.

– Det är uppenbart att alla inblandade parter har geografiska och historiska skäl att se på det här på olika vis, sade Christopher Hill innan han hastade vidare mot Tokyo.

Ny amerikansk taktik
Som Ekot berättade redan på lördagen har nu USA bytt taktik något. Just nu pratar man mindre om sanktioner mot Nordkorea, och mer om att stödja Kinas försök att förmå sin allierade Nordkorea att återkomma till de internationella samtal mellan sex länder som tidigare pågått om landets påstådda kärnvapenprogram.

Men som ytterligare bevis på splittringen i det diplomatiska spelet efter Nordkoreas missiltester har Sydkorea på söndagen anklagat Japan för att öka spänningarna i regionen, genom sitt högljudda krav på sanktioner mot Nordkorea.

Sydkoreas chefsförhandlare Song Min Suu är mycket tveksam till om sanktioner hjälper, säger han till tv-bolaget BBC.

Dålig kontakt mellan Japan och Sydkorea
– Om vi visste att sanktioner hjälpte så skulle vi överväga att gå med på dem, men för tillfället ser vi ingenting som säger att sanktioner skulle ha någon effekt på Nordkoreas vapenprogram, sade Song.

Den diplomatiska kontakten mellan Japan och Sydkorea har på senare tid varit mycket dålig, vilket ytterligare försvårar USA:s försök att nå samstämmighet i synen Nordkorea.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".