Det saknas läkare.

Åsikter går isär om läkarbristens lösning

Det råder stor brist på distriktsläkare och psykiatriker runt om i landet. Just nu saknas det 1 000 allmänläkare, framförallt vid landets vårdcentraler. Magnus Mattsson Mårn, som är distriktsläkare i Skillingaryd, är kritisk till hur politikerna hanterar frågan.

– När man väljer yrke och när man ska ut i en utbildning vill man ju veta vad det finns för framtid, och då menar jag att ett större fokus hos dem som leder vår vård på primärvården och dess utseende skulle hjälpa mot distriktsläkarbristen, säger Magnus Mattsson Mårn.

Även Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet, är inne på samma linje.

– Våra politiker har inte riktigt gjort den satsning som behövs. Våra grannländer har lyckats mycket bättre, och där har det varit en politisk vilka att bygga ut primärvården, säger hon.

Riksdagsmål på 6 000 läkare
Läkarna lyser med sin frånvaro på landets vårdcentraler. Bara fram till 2008 behövs 1 000 nya allmänläkare för att nå riksdagens mål om om 6 000 allmänläkare. Många kommer också att gå i pension framöver.

Flera landsting försöker täcka hålen genom att rekrytera läkare utomlands. I till exempel Ulricehamn är sex av åtta läkare från Tyskland.

Förra året var det fler läkare från utlandet, än läkare utbildade i Sverige, som fick sin läkarlegitimation, visar statistik från Socialstyrelsen.

Tror på fler platser
Lars Isaksson, Landstingsförbundets ordförande, tror att en av lösningarna är fler utbildningsplatser.

– Vi har ju ett ansvar för att driva på att grundutbildningen behöver byggas ut, så att vi får en marknadssituation där vi fyller marknaden med det behov av läkare som vi behöver. Det gör vi inte i dagsläget.

Men den idén är inte Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm särskilt positiv till.

– Hittills har vi varit väldigt negativt inställda till det, därför att problemet är när man utbildar fler att det är väldigt svårt att ge dem en bra utbildning när de är kliniskt verksamma. Där ser vi redan idag stora brister i handledningen. Det finns helt enkelt inte utrymme för fler läkarkandidater på vårdavdelningarna, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Pernilla Arvidsson, Jönköping
pernilla.arvidsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".