Islamistisk milis kontrollerar Mogadishu

I Somalias huvudstad Mogadishu har på söndagen en islamistisk milis sagt att de nu kontrollerar hela staden, efter häftiga strider med olika krigsherrar. Strider som krävt minst 19 människors liv.

Detta är en utveckling som fruktats i många västländer, som nu varnar för vad som beskrivs som en talibanisering av Somalia.

I rapporterna som på söndagseftermiddagen kommer från Mogadishu talas om häftiga strider med både artilleri och granatgevär, och mellan unga krigare utrustade med handeldvapen.

Kroppar på gatorna
Sjukvårdspersonal har inte hunnit samla ihop alla döda. Flera kroppar rapporterades på söndagseftermiddagen fortfarande ligga på gatorna.

Redan i början av juni tog de islamistiska styrkorna kontroll över stora delar av Mogadishu. Men soldater lojala med några lokala krigsherrar som kämpar för ett sekulariserat styre lyckades ändå hålla en enklav i Mogadishus södra delar. Den är den här enklaven som nu fallit.

Det här innebär också att Mogadishu nu tagit ett steg närmre mot en talibanisering, som inte minst USA fruktar.

Vill införa sharia-lagar
Den islamistiska milisen har förklarat att de vill införa sharia-lagar, och man har redan uppmanat somalierna att be de fem dagliga bönerna.

På fredagen utförde ett tjugotal milismän en razzia mot ett bröllop. En kvinna piskades och ett musikinstrument beslagtogs eftersom det sades strida mot ett nytt musikförbud på tillställningar.

På lördagen piskades elva ungdomar offentligt efter att de anklagats för plundring och för att ha rökt marijuana.

En ytterligare grogrund för radikal islamism är inte vad USA vill ha i Afrika. Nu kan det redan vara för sent.

Michael Töpffer
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".