Tar tid.

Fingeravtryck i pass dröjer

Införandet av fingeravtryck i de europeiska passen försenas ytterligare. EU-kommissionen har först nu kunnat enas om en gemensam standard. Från början skulle fingeravtryckspassen införas redan under nästa år.

I Sverige kan fingeravtrycket införas i passet så fort passlagen ändrats, säger Lars Karlsand, avdelningsdirektör på polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen till Ekot. De gamla maskinläsbara passen gäller också efter kommande passförändringar under hela sin giltighetstid.

– Alla de tekniska anordningar som krävs och alla de systemanpassningar som krävs är i princip redan förbereda. Jag skulle vilja påstå att tidpunkten för införandet av fingeravtryck handlar enbart om vid vilken tidpunkt man får ändringar i passlagen att gälla, säger Lars Karlsand, avdelningsdirektör på polisavdelningen vid Rikspolisstyrelsen.

Införandet av den andra generationens biometriska pass med fingeravtryck har dragit ut på tiden i avsaknaden av en gemensam teknisk specifikation. Från början skulle fingeravtryckspassen införas redan under nästa år. Men de tekniska svårigheterna har tvingat EU att skjuta på tidsfristen.

Fingeravtryck i bilden
Nu när EU-kommissionen enats om en europeisk standard, har en treårsperiod för att genomföra övergången börjat löpa. Alla medlemsländer ska efter den 28 juni 2009 utfärda biometriska pass med digitalt ansiktsfoto och två fingeravtryck i ett datachipp, berättar Lars Karlsand på Rikspolisstyrelsen.

– Fingeravtrycket kommer också att finnas som en bild i chippet, och då blir det då två fingeravtryck, ett från höger respektive vänster pekfinger, säger Lars Karlsand

De digitala fingeravtrycken kommer inte att lagras hos polisen eller gränskontrollen, utan raderas när de lagrats i chippet.

Krav från USA
Kravet på biometriska pass har drivits av USA efter terrorattackerna den 11 september 2001. EU vill ta steget längre än USA och är bland de första i världen att införa fingeravtryck i passen.

Lars Karlsand på Rikspolisstyrelsen tror inte att man behöver höja passpriset när fingeravtrycken införs, trots att det svenska passet redan är ett av unionens billigaste.

I de nordiska grannländerna kostar passet ungefär dubbelt så mycket.

De planerade, tredje generationens biometriska passen, där också en bild på ögats iris läggs till i passets datachipp kan komma att utebli, tror Lars Karlsand.

– Om det över huvudtaget blir aktuell att använda ögats iris så ligger det långt fram i tiden, det är inte aktuellt i dagsläget, säger han.

Ändring kan ta sex till tolv månader
På Rikspolisstyrelsen väntar man alltså på en ändring av den svenska passlagen, som kan ta mellan sex och tolv månader.

Men även om Sverige börjar utfärda pass med fingeravtryck före 2009 används fingeravtrycksinformationen inte nödvändigtvis före det, eftersom alla gränsstationer först måste utrustas med avläsningsprogram.

De gamla passen gäller också efter planerade passförändringar under hela sin giltighetstid.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".