Regeringskris i Turkiet

På tisdagen avgick ytterligare en minister i den turkiska regeringen, och nu växer kraven på att den sjuklige Bülent Ecevit ska avgå som premiärminister och att nyval ska utlysas.
Det var den fjärde minister som valde att lämna den turkiska regeringen på tisdagen, och ytterligare en minister väntades avisera sin avgång under dagen. Upproret inom det demokratiska vänsterpartiet DPS är en följd av att premiärminister Bülent Ecevit har tappat greppet om makten under två månader av så svåra sjukdomar att han inte har kunnat framträda i offentligheten. Krav på nyval Det var under söndagen som premiärministern uttalade sig och han förutsåg då att regeringen skulle fortsätta mandatperioden ut, till 2004, eftersom han var på bättringsvägen. Det uttalandet kom uppenbarligen för sent. Samma dag krävde ett av koalitionspartierna i regeringen att nyval skulle hållas i november och under måndagen ställde sig fler ministrar bakom det kravet. Massavhopp från regeringspartiet Senare under måndagen hoppade över 20 ministrar och parlamentariker av från Bülent Ecevits parti, med motiveringen att de har tappat förtroendet för sin ledare och hans förmåga att styra landet. I Turkiet går ryktena om att ett nytt parti är på väg att bildas, med avhopparna och landets hittills partipolitiskt obundna ekonomiminister Kemal Dervis i ledningen. Stoppade börsfall Att Kemal Dervis, som tidigare suttit i Världsbanken, skulle vara på väg att spela en mer aktiv politisk roll i Turkiet, stoppade det fria fallet på den turkiska börsen och valutan under tisdagförmiddagen. Marknaden har befarat att den politiska instabiliteten kan hindra Internationella Valutafonden från att göra den omfattande satsningen i Turkiet på över 150 miljarder kronor som planerats. Frågan är hur länge Bülent Ecevit kan fortsätta regerandet när hans parti är på väg att utraderas efter alla avhopp. Antingen kommer de andra partiernas krav på nyval att infrias, eller så avgår Ecevit och därmed kan presidenten utse en ny regeringsbildare.
Christina Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".