Ökad bakterierisk vid utlandsvård

Allt fler svenskar åker utomlands för att få vård billigt och snabbt. Men få är medvetna om att vård utomlands ofta också innebär en ökad risk att drabbas av resistenta bakterier, som MRSA.

Studenten Tom Knox åkte i februari till Turkiet för att göra en ögonoperation och risken för MRSA var inget han funderade över.

– Jag utgår från att inget kommer att drabba mig, jag tänker ”den dagen den sorgen”.

Men du fick inte höra innan du åkte iväg att det är större risk att drabbas av resistenta bakterier i Turkiet än i Sverige?

– Nej, men det ä ju lättare att få ut penicillin där, det är ju så uppenbart. Jag funderade inte på det alls.

Tom Knox fick tips om ögonsjukhuset Dünya i Istanbul av några turkiska kurskompisar. Operationen bokade han på nätet och han betalade mindre än hälften av vad det skulle kostat hemma i Sverige.

Allt fler gör som Tom.

Allt fler får vård utomlands
Förra året beviljade Försäkringskassan ersättning till ett tusental personer som åkt utomlands för vård. Det är en kraftig ökning från 2004 då bara 150 personer sökte och fick ersättning för ingrepp gjorda utomlands.

Men riskerna med att drabbas av resistenta bakterier vid vård utomlands är något som allt för sällan diskuteras, anser Mikael Stenhem, läkare och specialist i infektionssjukdomar.

– Av det jag har sett hittills verkar det vara en väldigt glättig ton i det hela. Man betonar mera fördelarna med att få komma utomlands och få vård eller rehabilitering under semesterlika former och att det är billigare än här hemma. Så att det är bara fördelarna som framhålls och det här är något som ligger i den andra vågskålen och som också behöver komma till tals.

Fler fall av MRSA vid vård utomlands
De motståndskraftiga bakterierna MRSA är fortfarande relativt ovanliga i Sverige, men fler och fler fall dyker upp och en fjärdedel av dem är patienter som smittats utomlands. Hur stor risk det är att smittas av MRSA vid vård utomlands är svårt att säga, men i de allra flesta länder är spridningen av MRSA betydligt större än här i Sverige.

Turkiet hör till dem, men även om Tom Knox hade vetat det, hade han genomfört sin ögonoperation. Och han tvekar inte att åka utomlands igen och för att få vård.

– Om man opererar sig och man måste vila upp sig, få konvalecens och så där, då är det bättre att göra det i ett land där man har råd med ett schysst hotellrum och där man kan slappa vid poolen, det är ju skönare än att sitta och hacka tänder i Sverige.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".