Ringholm tror på ekonomisk draghjälp

Finansminister Bosse Ringholm, som befinner sig på politikerveckan i gotländska Almedalen, är försiktigt optimistisk om den svenska ekonomin Han tror att svensk ekonomi får draghjälp av en uppgång i världskonomin.
– Jag hoppas att vår konjunkturbild ska bli mer positiv under den kommande mandatperioden, än vad den varit det senaste året. Och det beror ju på att den internationella konjunkturen utan tvekan är på väg upp i ett bättre läge just nu. – Det hoppas jag kan påverka Sverige. Men vi är medvetna om att det kommer inte att vara samma ekonomiska utrymme som det varit under två - tre senaste åren. Därför är det väldigt viktigt att öka jobben och tillväxten. Det kan också öka reformutrymmet, säger finansminister Bosse Ringholm. Betyder det att svenska folket slipper obehagliga överraskningar efter valet? – Jag hoppas att vi kan behålla den ordning och reda som vi haft i svensk ekonomi i flera år, svarar Bosse Ringholm. Men nu stiger ju underskottet i statens budget. Hur ska man tolka det? – Det är så att den offentliga ekonomin är i väldigt god balans. Vi hade förra året ett överskott på nästan fem procent. Vi kommer att ha ett överskott på runt två procent i år. Men vi är starkt medvetna om att vi måste få en högre tillväxt åren framöver om vi ska kunna bibehålla de här överskotten. Det är mot den bakgrunden som det är viktigt att inte ställa ut löften som man inte kan stå för, svarar finansministern. Men du svarade inte på frågan om det blir några obehagliga överraskningar efter valet? – Nej, vi planerar inte några stora dramatiska förändringar i budgetpolitiken efter valet. Vi har de senaste åren haft samma diskussion som vi kommer att få i höst. Nämligen att klara utgiftstaket. Det handlar om några få miljarder kronor i år, liksom förra året. Och det räknar jag med att vi klarar på det vanliga sättet. – Nu hoppas jag att vi kan få lite draghjälp den närmaste tiden av det vi kan se i allt fler länder, en bättre efterfrågan än den vi haft under förra året, säger Bosse Ringholm. Men om den draghjälpen inte kommer. Vad händer då? – Ja, om den internationella ekonomin inte tar fart så måste vi vara beredda i svensk ekonomi att ta ett större ansvar för arbetslöshetsbekämpningen, och använda de reserver och resurser som vi kunnat spara ihop under senaste tiden. – Men det gör det ännu mer viktigt att undvika stora kostnadskrävande löften som man inte kan finansiera, avslutar finansministern.
Thomas Hempel, Visby
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".