Den tyska flaggan har viftats som aldrig förr.

VM gav tyskarna stoltheten åter

I Tyskland vaknande man på måndag morgon till den första fotbollsfria dagen på 31 dagar. Fotbolls-VM har varit en enorm succé som fått verkningar långt utanför idrottens värld, rapporterar SR:s utsände Gunnar Bolin.

Det mest konkreta är att det har rått undantagstillstånd i den tyska detaljhandeln.

De har fått ha öppet kvällar och till och med helger i nästan obegränsad utsträckning. Till vardags är Tyskland ett land där man inte kan köpa en liter mjölk mellan 16.00 lördag och 9.00 söndag morgon. Nu lättar man permanent på de lagarna.

Inga farhågor förverkligades
Men det är ändå småsaker i sammanhanget det stora är att samtliga farhågor inför VM kom på skam.

Bordellbesöken sjönk. Veckotidningen Der Spiegel citerar i sitt nya nummer en bordellinnehavare: måtte VM snart ta slut så att vi får kunder igen.

Det blev inga terrordåd, ingen huliganism, inget trafikkaos och allt detta trots att senast på söndag kväll igen var runt en miljon fans som stod tätt tätt och festade och såg på fotboll i Tiergarten i Berlin.

En miljon och mindre bråk än på en vanlig rockfestival med en tiondel så många besökare säger polisen.

Allt har stämt i detta VM. Och tyskarna har i tidningar, radio och tv ständigt nypt sig i armen och frågat ”är detta verkligen här hos oss det händer?”

En brasiliansk reporter intervjuades av tidningen Die Welt och han sa att den stora behållningen var myndigheternas vänliga och mjuka säkerhetskontroller.  Är det oss han talar om frågade sig reportern.

Tyskarna har vågat visa nationalkänslor
Men den kanske största frågan och den som behöver mest tid innan vi vet vad som verkligen hänt, gäller tyskarna och deras egna förhållande till nationen och nationella symboler.

En sak konstaterar alla – att ett så avspänt förhållande till viftande med flaggor och sjungande av nationalsånger det har inte funnits tidigare i Tyskland, och också avgörande: hela Tyskland har firat och känt sig delaktiga – för första gången sedan muren föll 1989.

Den stora Mitteldeutsche Zeitung i gamla östtyskland skrev att hade detta VM varit för fyra år sedan hade vi sett en mängd gamla tyska DDR-flaggor, i år nästan ingen.

Om fyra år tar Sydafrika över. Många gläds med dem, få avundas dem att komma efter detta VM.

Gunnar Bolin, Berlin
gunnar.bolin@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".