Ekonomisk hjälp har svårt nå fram till Afghanistan

Afghanistan kommer att behöva mycket stora hjälpinsatser för lång tid framöver. Men mycket litet av den utlovade hjälpen har hittills nått landet. Chefen för Asiatiska utvecklingsbanken, Tadao Chino, säger att det delvis beror på den fortsatt kaotiska situationen i Afghanistan.
De högsta ledarna i Afghanistan är anständiga och duktiga, problemet är att det saknas folk ute i landet som kan genomdriva besluten. Det säger den japanske ekonomen Tadao Chino, just nu på besök i Stockholm. Chino är chef för Asiatiska utvecklingsbanken, en bank som prioriterar projekt som ska minska fattigdom och hunger i Asien. Trots att det gått bra för en del länder i Asien, som Kina och Malaysia, finns fortfarande två tredjedelar av världens fattiga i Asien, påminner Chino. Ett av de värst utsatta länderna just nu är Afghanistan. Rika länder har utlovat många miljarder dollar i hjälp till Afghanistan, men hittills har inte mycket av hjälpen betalats ut. Innan det går att pumpa in pengar i Afghanistan måste man bygga upp en struktur så att pengarna kan tas om hand och användas effektivt, menar Tadao. Och han säger att den internationella säkerhetsstyrkan, som i dag bara är verksam i Kabul, måste börja arbeta också ute i landet. Det är en tanke som USA, Storbritannien coh andra länder hittills varit avvisande till. Men Tadao hävdar att bättre säkerhet i Afghanistan är en förutsättning för landets uppbyggnad.
Nils Horner, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".