Kräver regn.

Fortsatt torka hotar skörden

De som hoppas på regn blir nog besvikna prognosen för veckan. I framförallt de östra kustområdena ser torkan ut att hålla i sig.

– Där det är torrast är ändå i Östersjölandslandskapen, och där ser det inte ut som om det blir så väldigt mycket påfyllning, säger Eva Brokhöj, meteorolog på SMHI.

Det varma och soliga vädret gläder semestrande svenskar medan odlarna ser skörden torka. Odlarnas medlemsorganisation Lantmännen uppskattar att skörden i Västergötland, Östergötland och Halland blir mellan 10 och 15 procent sämre än normalt.

Inga ax på kornet
Såväl spannmåls- och potatisodlare som jordgubbsodlare hoppas nu på regn inom de närmaste dagarna för att rädda skördarna.

– Det är framförallt korn som är det stora i vårt område, som är precis i axgång nu och knappast orkar axa upp på grund av bristen på regn och så den kraftiga värmen, säger Reine Eriksson, produktionsansvarig på Kalmar Lantmän.

Torra gubbar
Alf Jansson, jordgubbsodlare i Njurunda söder om Sundsvall, berättar att jordgubbarna i det torra varma vädret inte hinner växa till sig.

– Det blir så varmt att bäret mognar när det är litet. Det hinner inte utvecklas. Jordgubbarna blir mindre, då blir skörden mindre och då blir plånboken mindre och jag tror inte att de blir så goda heller, säger Alf Jansson.

Enligt SMHI kommer mindre regnområden att passera främst över de västra delarna av landet under veckan. Men hur mycket det hjälper skörden, är osäkert

Tur krävs
För någon inverkan på längre sikt tror Jonas Olsson på SMHI att man skulle behöva upp till 50 millimeter regn på sina håll, och gärna i lagom doser.

– Även om det kommer en ganska stor skur så är det så torrt och så varmt nu att mycket av regnet avdunstar eller fastnar i det övre markskiktet. Det krävs väldigt mycket för att det ska få någon effekt på djupet, säger han.

– Sedan är det också så att skurarna ofta är ganska lokala, och man ska ha ganska mycket tur om de ska träffa just ens eget potatisland, säger Jonas Olsson.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

med hjälp av SR Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".