Det byggs i för snabb takt, anser Boverket.

Boverket: Bostadspolitiken överstyr

Den svenska bostadspolitiken håller på att gå överstyr. Det anser Boverket som säger att dagens bostadsbyggande kommer att leda till tusentals tomma enrumslägenheter framöver. Branschorganisationen Sveriges Byggindustrier håller med.

– Det är klart det finns en viss risk när det idag byggs väldigt mycket med inriktning på små lägenheter och att det beror på den politiska viljan. Man vill bygga studentlägenheter och så vidare. Det finns alltid en risk att man är för kortsiktig. När den här kullen av ungdomar minskar så kan det finnas för mycket smålägenheter, säger Fredrik Isacsson, prognoschef på Sveriges Byggindustrier.

Boverket är oroat över att dagens bostadsbyggande kommer ge samma överflöd av enrummare som det blev av trerummare tidigare.

Ungdomarna blir flera
Antalet ungdomar som kommer ut på bostadsmarknaden ökar kommande år och kommer att kulminera mellan åren 2010 och 2013. Därefter kommer årskullarna att minska snabbt vilket gör att det kan bli ett överflöd på små lägenheter. Enligt Boverket visar historien att ett snabbare byggande ger ett felaktigt bostadsbestånd.

Orsaken till det snabbare byggandet är ett investeringsstöd på små lägenheter, säger Fredrik Isacsson på Sveriges Byggindustrier.

Byggs inte så mycket
Men samtidigt är byggandet idag inte så stort. Förra året byggdes 31 000 lägenheter. I år kommer ungefär 37 000 nya bostäder att påbörjas genom nybyggnad eller ombyggnad.

– Jag ser inte att det byggs så mycket lägenheter just nu. Om man tittar tillbaka historiskt så är det ändå ett byggande som inte är så häpnadsväckande stort, säger Fredrik Isacsson, prognoschef på Sveriges Byggindustrier.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".