Förhandlingar vore förödande, anser Olmert.

Israel vägrar förhandla med Hamas

Israels premiärminister Ehud Olmert avfärdar möjligheten, som under veckoslutet framförts av flera av hans ministrar, att förhandla med Hamas för att få den kidnappade israeliske soldaten fri. Att förhandla med Hamas är uteslutet, sa Olmert när han mötte utländska journalister på måndagen.

– Jag förhandlar inte med Hamas. Låt mig göra det fullständigt klart, jag har aldrig förhandlat med Hamas och jag kommer aldrig att förhandla med Hamas, säger premiärminister Ehud Olmert.

Därmed släcker han, åtminstone tills vidare, hoppet för den bortrövade israeliske korpralen Gilad Shalits familj. Hans pappa har vid flera tillfällen vädjat till regeringen att byta sonen mot palestinska fångar i israeliska fängelser.

Fånge i över två veckor
Under veckoslutet antydde flera israeliska ministrar att någon slags byteshandel inte var helt utesluten. Men Olmert vägrar alltså att förhandla om soldaten som suttit som militanta palestiniers fånge i över två veckor.

Att prata med Hamas vore förödande, anser Ehud Olmert.

– Att förhandla med Hamas betyder att säga nej till de mer moderata palestinierna som Abu Mazen, alltså president Mahmud Abbas, då har man erkänt att sist och slutligen är det terroristerna som bestämmer, säger Israels premiärminister Ehud Olmert.

”Vi har bevis för att de är terrorister”
Däremot förnekar Ehud Olmert att syftet med de militära operationerna som just nu pågår i Gaza är att störta Hamasregeringen.

Att Israel har gripit ett 60-tal Hamaspolitiker, bland dem många ministrar och parlamentsledamöter, är inte heller ett led i en sådan plan.

– De greps för att vi har bevis för att de är terrorister, säger premiärministern.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".