"Hellre poliser än akademiker"

Polisförbundet är kritiskt till att allt fler akademiker anställs inom polisen istället för att det utbildas fler poliser. 

– Om man har poliser som gör de här arbetsuppgifterna som de ska göra så har ju poliserna dubbla kompetenser. Det är självklart så att vi tycker att man ska ha poliser, säger Polisförbundets vice ordförande Lillemor Melin-Sving som

Statsvetare, beetendevetare och sociologer
Nyligen anställdes 60 akademiker på polismyndigheter runt om i landet.

De akademiker som anställts är inte poliser. De är statsvetare, miljövetare, beteendevetare och sociologer.

Akademikertjänsterna har fördelats över polismyndigheterna i Skåne, Västra Götaland och Stockholm och flera har redan börjat arbeta.

Konkurrensen var hård. 6000 sökanden på 60 tjänster. Karin var en av dem som fick jobb.

– Jag har läst juridik på Lunds universitet och jag hann inte bli färdig och ta ut min examen för det här jobbet kom på så väldigt hastigt, berättar hon.

– Jag är anställd som analytiker, så vi ska väl försöka hitta lämpliga samband och knäcka vissa nötter och ja, stå till tjänst med det vi kan.

”De tillför ett annat perspektiv”
Men Rikspolisstyrelsen, som anställt akademikerna håller inte med Polisförbundet om att det hade varit bättre att anställa fler poliser. En akademiker kan tillföra minst lika mycket i sitt arbete enligt Rikspolisstyrelsen.

– Det de kan tillföra är ett ytterligare perspektiv, att de har med sig en beteendevetenskaplig eller samhällsvetenskaplig eller annan bakgrund, som kompletterar det man redan har idag inom polisen, säger personalchefen Marina Rydholm.

– Att de inte är poliser begränsar deras möjligheter att utföra vissa arbetsuppgifter. Dessa akademiker och poliser i övrigt kommer att arbeta tillsammans, så det kommer att bli så att man kompletterar varandra.

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".