Lagförslag om tolktillsyn fick inte gehör

Redan för fem år sedan uppmärksammade regeringen landstingens bristande kontroll av tolkförmedlingar. Förmedlingarna kan låta tolkar utan auktorisation tolka inom vården. Men trots utredning och lagförslag lite har hänt, menar utredningssekreteraren Lise-Lotte Argulander Klavebäck.

– Några av problemen som kom fram var ju att det finns en mängd auktoriserade tolkar, men det finns också tre, fyra gånger så många icke auktoriserade. De icke auktoriserade tolkarna har man ju ingen kontroll på när det gäller deras kunskaper och kvaliteter.

– Innan utredningen fanns det ingen tillsyn alls i stort sett, utan vem som helst kunde registrera och bilda en tolkförmedling. Utredningens förslag har ju inte fått gehör hos regeringen, säger Lise-Lotte Argulander Klavebäck.

Organisation kritiserar
Fler och fler landsting väljer lågprisvägen när de upphandlar tolktjänster för sjukvården. Men de ställer inte alltid krav på att företagen har tolkar som är auktoriserade och alltså har kompetens inom medicin.

Den kritiken kommer från Sveriges tolkförbund, som reagerat på en upphandling i Stockholms läns landsting, där uppdragen gick till de billigaste förmedlingarna.

Bristerna inom tolkbranschen är kända sedan tidigare. För två år sedan kom en statlig utredning, som föreslog en samlad granskning av tolkföretagens verksamhet för att komma till rätta med de allvarliga problemen genom att införa ett nationellt register och regelbunden kontroll av förmedlingarna.

Finansieras med skatter
Men regeringen inte vidare med lagförslaget, trots att många uppdrag finansieras med skattepengar, främst genom landstingen och domstolarna.

– Ett av problemen när man inte har någon kvalitetstillsyn över tolkförmedlingarna är just den att man inte vet vilken kvalitet kunden får som anlitar en tolk. Det blir ett problem i förlängningen om man kan starta och registrera och utöva tolkyrket utan någon som helst tillsyn, säger Lise-Lotte Argulander Klavebäck.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".