Wachtmeister.

Wachtmeister och Svensson på torgmöte

I helgen framträdde Ny demokratis förre partiledare Ian Wachtmeister tillsammans med kristdemokraternas Alf Svensson. Valledaren för kristdemokraterna i norra Skåne, Bo Herou, säger att han gärna ser nya framträdanden med de båda, trots att det inte är helt okontroversiellt.

– Vi skulle gärna se det vid fler tillfällen. Det var en politisk show, kan vi säga. Det kanske inte var den vanliga sortens allvarliga politiska torgmöte, det här var lite mer show över det hela. Det har inte varit okontroversiellt, Ian är inte okontroversiell. Men å andra sidan så tror jag att Ian Wachtmeister pådyvlas åsikter som inte han stod för eller står för utan det var ett fallande Ny demokrati som han fick klä skott för, säger kristdemokraten Bo Herou.

Alf Svensson och Ian Wachtmeister uppträdde tillsammans på ett torgmöte i Båstad i helgen. Ian Wachtmeister ledde ett Ny demokrati som var Sveriges första och kanske hittills enda utpräglade populistiska parti som bland annat hade en restriktiv invandrings- och flyktingpolitik.

Ställde fråga om muslimer
Enligt valledaren för kristdemokraterna i norra Skåne, Bo Herou, agerade den tidigare Ny demokratiledaren utfrågare och Alf Svensson svarade.

– Ian ställde en fråga i Båstad om invandringen och om muslimer och Alf Svensson var mycket noga med att påpeka att kristdemokraterna naturligtvis är för religionsfrihet men vi är också för den flyktinglagstiftning och den asyllagstiftning som vi har i Sverige nu. Vi är alltså för ett mångkulturellt samhälle, säger Bo Herou.

Att Svensson och Wachtmeister uppträdde tillsammans beror bland annat på att de lärde känna varandra under de borgerliga regeringsåren 1991 till 1994 då Ny demokrati också satt i riksdagen.

Inte helt okontroversiellt
Enligt Bo Herou är framträdandet inte helt okontroversiellt inom partiet men kristdemokraternas biträdande partisekreteraren Göran Holmström ser inga problem i mötet.

– Att ta in en politiker som fortfarande är aktiv och som står för åsikter som vi inte delar är självklart ett problem. Men så tycker vi inte att det är i det här fallet. Sedan kan vi påminna om att Alf tidigare har intervjuats i tv av duon Ian Wachtmeister och Lars Werner, den förre vänsterledaren, och det tror jag inte att media då tyckte var något problem. Så vi tror att det här är något som gagnar politiken faktiskt, säger kristdemokraternas biträdande partisekreterare, Göran Holmström.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".