Zidane och Chirac.

Frankrike säger adjö till Zidane

I Frankrike är frågetecknen många efter att fotbollsstjärnan och nationalhjälten Zinedine Zidane skallade italienske motståndaren Materazzi under VM-finalen i söndags kväll. En sorglig avslutning tycker flera franska tidningar på måndagen.

De franska skribenterna hade säkert förberett andra ord för att beskriva den populäre spelarens avslutning på karriären. Men de skriver ”det var uselt, avskyvärt” om det Zidane gjorde. 

Känd för sportsmannaanda
Fotbollsspelaren är känd för sin ödmjukhet och sportsmannaanda. Hans ansikte pryder jättereklamaffisher i Paris.

Han har varit en av världens främsta fotbollsspelare de senaste tio åren och det var en känslosam dag för fransmännen på söndagen när nationalhjälten skulle spela sin sista professionella match.

På måndagen visar tidningarna bilder på spelarens rygg och på det röda kortet när han blev utvisad.

”Ett sorgligt slut”
Ett mycket sorgligt slut, skriver ledarskribenter och sportkommentatorer om hur Zidane skallade sin motståndare. Vi var mållösa framför teveapparaterna, skriver Le Figaro.

Alla kunde se att Materazzi sa något till Zidane men vi vet inte vad det var. Italienaren måste ha provocerat, skriver Le Monde.

Också Parisbon Matilde undrar vad som hände.

– Vi vet inte anledningen och jag har inga negativa åsikter om en sån bra spelare som alltid har varit ödmjuk, kanske fick han höra något rasistiskt.

Zidane tillhör andra generations invandrare här, med ursprung i Algeriet.

Zidane själv avstod från att vara med och ta emot silvermedaljen.

Chirac tackar Zidane
Frankrikes president Jacques Chirac sa också att han var förbryllad över det Zidane gjorde.

Men presidenten tackade de franska spelarna för insatsen och hyllade Zidane för en lysande fotbollskarriär, för hans fina egenskaper och för allt han gett fransk sport och Frankrike som land.

Inte nog med det. Zinedine Zidane blev utsedd till VM:s bäste spelare, trots den våldsamma avslutningen.

Beatrice Janzon, Paris
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".