Milan Milutinovic 1997.

Rättegången mot Milan Milutinovic inledd

På måndagen inleddes rättegången mot Serbiens förre president Milan Milutinovic och fem medanklagade vid krigsförbrytartribunalen i Haag. De anklagas för morden på hundratals civila och tvångsfördrivningen av 800 000 kosovoalbaner under Natos bombningar av Kosovo och övriga Serbien 1999.

Rättegången ses som den mest omfattande mot höga serbiska befattningshavare vid krigsförbrytartribunalen och det kommer att bli en tidsödande och svår process där den riktiga huvudpersonen redan har hunnit försvinna från arenan.

De nu åtalade sågs hela tiden som andrahandsfigurer vad gäller händelseutvecklingen i Kosovo, ända fram till den 11 mars i år. Det var då Serbiens förr så starke man, Slobodan Milosevic, dog i sin cell i Haag efter fyra års rättegång.

Förklaringen kommer nu
Tribunalens åklagare, Thomas Hannis, sa vid öppnandet av rättegången på måndagen att förklaringen nu ska komma till varför så många av Kosovos albaner fördrevs till grannländerna och alla övergreppen och morden skedde.

Tillsammans med Slobodan Milosevic hade de sex nu åtalade en gemensam plan för att via mord, våldtäkter och fördrivningar ändra den etniska balansen i Kosovo, där serberna levde i minoritet, enligt åklagaren.

Milan Milutinovic förnekar, tillsammans med de övriga, inblandning i övergreppen.

Sågs som nickedocka
”Som Serbiens president hade jag inte mycket till makt”, har han förklarat.

Så sågs han också av omgivningen då. Det var Slobodan Milosevic som styrde och Milan Milutinovic var en nickedocka och ett lydigt redskap.

Rättegången väntas pågå i flera år.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".