Ökat tryck på hiv-tester i Göteborg

Sjukvården i Göteborg märker nu ett ökat tryck av patienter som vill testa sig för hiv. Sedan förra veckan sitter en prostituerad hiv-smittad kvinna häktad och enligt polisen kan hon ha sålt sexuella tjänster till flera hundra män.

På måndagen började också rundringningen till de män som finns i kvinnans kundregister.

– Det finns både de som är oroliga och de som är mer lugna. Det viktiga är att de så snart som möjligt får tid för testning. Vi har testtider att erbjuda direkt, säger Ann-Britt Lidfeldt som är kurator på hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset.

Kvinnan förde register över sina kunder och hittills har ett femtontal namn lämnats från polisen till smittskyddsenheten.

Kondom skyddar inte helt
Ann-Britt Lidfelt är sedan den som tar den första kontakten med männen för att få dem att komma och testa sig. Även om kondom använts så är det enligt smittskyddsläkaren inte hundra procent tillförlitligt för att hindra smittspridning.

Samtalen tar tid. Några vill prata länge och en del behöver snabbt svar på testet, säger Ann Britt Lidfelt.

– Svaret kan man få inom någon dag, om vi tillsammans bedömer att det är viktigt att man får ett snabbt svar, säger hon.

Väckarklocka
Till den öppna mottagningen för könssjukdomar kom på måndagen fler än normalt, närmare 50 personer. Få berättar varför de testar sig. Men Ann-Britt Lidfelt tror att det här har varit en väckarklocka för många. 

Hon räknar med att de kommande veckorna få fler att namn att ringa efter att polisen har gått igenom registret ordentligt.

Den som blir uppringd är enligt smittskyddslagen skyldig att låta undersöka sig.

– De måste faktiskt komma, säger Ann Britt Lidfelt.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".