Antalet anmälda våldtäkter ökar

Antalet anmälda våldtäkter fortsätter att öka. Under årets fem första månader ökade antalet anmälningar med tio procent jämfört med förra året. Det visar statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet. Främst handlar ökningen om inomhusvåldtäkter.

– Vi har en underliggande ökning och den har pågått under många år, och tidvis kraftig, säger Erik Grevholm, forsknings- och utvecklingschef vid BRÅ.

Ökningen handlar nästan uteslutande om inomhusvåldtäkter, där gärningsmannen ofta är nära anhörig eller annan bekantskap.

Hittills i år har 1250 anmälningar gjorts, att jämföra med 1100 under samma period förra året.

1577 våldtäkter anmälda i år
Totalt har 1577 våldtäkter anmälts under årets första fem månader, en ökning med drygt tio procent jämfört med samma tid förra året.

Ökningen förklaras delvis med den ändrade lagstiftningen från förra året, där lagen ser hårdare på sexuella brott. Fall som tidigare anmäldes som sexuella övergrepp rubriceras nu som våldtäkt.

Många anmäler inte
Men mörkertalet när det gäller antalet våldtäkter är stort. Vid Kvinnocentrum vid Akademiska sjukhuset i Uppsala märker de att många väljer att berätta om händelsen för dem, men sedan inte gå vidare med en polisanmälan.

Främst handlar det om äldre kvinnor, som blir våldtagna i ett förhållande där också annat våld är inblandat.

– Äldre kvinnor söker nog inte oss i samma utsträckning därför att där sker det kanske inom relationen och där är det fortfarande så tabubelagt att söka efter en våldtäkt, så det undviker man nog, säger Åsa Witkowski, som är vårdchef på kvinnocentrum.

– Det här är unga tjejer, där det inte har skett i relationen, utan det är nån kille man har träffat under kvällen eller nån kompis eller så som man känner sedan tidigare.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".