Barnsoldater far illa.

Konfliktdrabbade länder farligast för barn

Mer än två miljoner barn har dött i konflikter under de senaste tio åren och 20 miljoner har tvingats på flykt. En ny rapport visar att de allra farligaste länderna för barn är de afrikanska länder där det förekommer konflikter.

Sudan, Uganda och Kongo-Kinshasa toppar den dystra listan över de länder i världen där det är allra farligast att vara barn.

Nyhetsbyrån Reuters har gjort en undersökning bland hjälparbetare och journalister och rapporten är skrämmande. Varje dag dör 30 000 barn i världen före fem års ålder av orsaker som skulle kunna förhindras: av undernäring, sjukdomar och i konflikter. Över en miljon barn är föräldralösa eller har skiljts från sina familjer.

Värst för barnsoldater
Allra farligast är det för de barn som rekryteras som barnsoldater. Barn som tvingas delta i krig får, om de överlever, mentala eller fysiska skador för livet.

I Uganda har 25 000 barn kidnappats till den kultliknande rörelsen Herrens motståndsarmé och tvingats bli sexslavar eller barnsoldater och till och med tvingats döda sina egna släktingar.

I Kongo-Kinshasa beräknas en tiondel av alla soldater vara barn. Flickor har blivit sexuellt utnyttjade och hundratals barn dör varje dag av hunger och sjukdomar. I Kongo-Kinshasa har vaccinationskampanjerna upphört helt.

Traumatiserade barn
I Darfur i Sudan rapporterar hjälporganisationer om barn som blivit traumatiserade på grund av vad de varit med om, när de sett släktingar dö eller bli våldtagna eller när barnen blivit våldtagna själva.

I Sudan har man lyckats avväpna 20 000 barnsoldater under de senaste fem åren. Men ännu återstår nästan lika många.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".