Mikael Engström.

Författare avslöjar militärt samarbete

Uppdaterad 16:56
Nu kommer vittnesmål om hur det svenska militära samarbetet med USA kan ha gått till under det kalla krigets senare del. Det är författaren och journalisten Mikael Engström som i sitt sommarprogram berättar detaljer från hur han under sin tid på Försvarets radioanstalt tog emot hemligt amerikanskt försvarsmateriel.

– Vi körde in bakvägen, vi hade egna nycklar till grindarna och lastbilar och så lastade vi ur det här planet, det kom ungefär två gånger om året, berättar han.

Mikael Engström är kanske mest känd som författare av barnböcker. Men under en tidigare period i sitt liv arbetade han på Försvarets radioanstalt, FRA, i den då topphemliga anläggningen på Lovön utanför Stockholm.

Han var där i sammanlagt fem år, från 1980 fram till 1985, en intensiv tid under kalla krigets dagar.

Landade på Arlanda
Engström beskriver sig själv som en låg tjänsteman på FRA, men trots det kan han ge vittnesmål om hur det gick till när amerikanska fraktflygplan ett par gånger per år landade på Arlanda.

Planen taxades ut till hemliga parkeringsfickor där Engström och hans kollegor mötte upp och lastade ur viktig signalspaningsutrustning som de senare körde ut till försvarets anläggningar runt om i Sverige. Samtidigt skickades använd utrustning tillbaka till USA.

– Vi jobbade med att se till att saker och ting kom dit det skulle. Bland annat lastade vi ur amerikanska militärplan på Arlanda och såg till att materialen hamnade på signalspaningsstationer runtom i Sverige, berättar Mikael Engström.

Viktig pusselbit
Uppgifterna som avslöjas är en viktig pusselbit i den svenska moderna historien. Det anser författaren och nutidshistorikern Göran Elgemyr.

För trots att det varit känt att USA och Sverige hade ett närmare samarbete än vad neutraliteten egentligen medgav så är det ingen som gett någon helhetsbild och därför är varje pusselbit viktig, enligt Elgemyr.

– Det är inte helt klarlagt hur det militära samarbetet var mellan det neutrala Sverige och västmakterna under 70- och 80-talet. Neutralitetspolitikkommissionen för en tio-tolv år sedan satte punkt 1969. Men det har ändå förekommit tydliga indikationer på att vi fortsatt vara i samarbete mellan Sverige och västmakterna när det gäller det militära, säger Göran Elgemyr.

Amerikansk besättning
Mikael Engström berättar också i sommarprogrammet om hur det svenska signalspaningsfartyget Orion utrustades med amerikanskt material. Dessutom var den delen av besättningen som skötte spaningen amerikansk.

Just det här tycker Wilhelm Agrell, docent i historia och freds- och konfliktforskning vid Lunds Universitet, är särskilt intressanta uppgifter.

– Man har alltid hävdat att främmande militär personal inte har bedrivit någon verksamhet på svensk mark. Det blir folkrättsligt mycket mer kontroversiellt att göra en sådan sak, säger Wilhelm Agrell.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".