Kinesiskt förslag om Nordkorea

Kina lade på måndag natt fram ett eget förslag till uttalande från FN:s säkerhetsråd om Nordkoreas robottester. Men till skillnad från Japans resolutionsförslag kan Kinas uttalande inte användas som motiv för ett militärt ingripande mot Nordkorea.

Ursprungligen var det tänkt att säkerhetsrådet redan i måndags kväll skulle ha tagit ställning till Japans hårda resolutionsförslag, men den omröstningen är nu skjuten på.

Istället har Kina lagt fram ett förslag till uttalande om robotkrisen och de har också med sig Ryssland.

Inte bindande
Det kinesiska uttalandet innehåller nästan samma saker som det resolutionsförslag som Japan lagt fram men den stora skillnaden är att Japans resolution skulle vara bindande för medlemsländerna medan Kinas uttalande inte är det.

USA:s FN-ambassadör säger att Kinas förslag är helt otillräckligt. Om säkerhetsrådet skulle gå på Japans linje förbjuds till exempel andra länder att hjälpa Nordkorea med dess missilprogram, medan de i det kinesiska uttalandet uppmanas att inte göra det.

Den kinesiska delegationen sade att den japanska resolutionen skulle kunna användas som grund för en militär insats mot Nordkorea, vilket de motsätter sig, för de räcker det inte med ett uttalande.

Motsätter sig Japans förslag
Det har stått klart en tid att Kina och Ryssland motsätter sig Japans resolutionsförslag men det är osäkert om de skulle lägga in sitt veto. USA säger att man annars har tillräckligt med stöd för att rösta igenom resolutionen.

En kinesisk delegation är just nu i Nordkorea och säkerhetsrådet tänker vänta för att se om någonting kommer ut av det besöket innan man tar ställning till en eventuell resolution eller ett uttalande.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".