Ryska Gazprom stärker monopolställning

Ryska gas- och oljebolaget Gazprom växer och stärker  sin monopolställning som den stora starka gas- och oljeleverantören till EU. Trots kritiken inom EU om att Ryssland stänger ute västliga bolag från den ryska energimarknaden, så ser Gazproms talesman Sergej Kuprianov framtiden med tillförsikt.

– Vi har alla förutsättningar som krävs för att kunna växa ytterligare, och alla är inte lika kritiska inom EU. Vi tecknar ständigt nya långtidskontrakt med olika bolag i länder såsom Tyskland, Danmark och Storbritannien, säger Gazproms talesman Sergej Kuprianov.

Han är diplomatisk och talar inte i termer av tidigare satellitstater till Moskva. Men han talar länge och väl om att den senaste tidens ordkrig mellan EU och Ryssland handlat om kritik som rests inom länder som tidigare ingått i den sovjetiska sfären och som nu försöker svartmåla Ryssland av politiska och ekonomiska skäll.

Ljus framtid
Gazproms framtidsutsikter är mycket ljusa säger Kuprianov. Häromdagen redovisade företaget sin vinst för helåret 2005 som steg med 49 procent till drygt 800 miljarder kronor jämfört med föregående år, och ändå visade aktiemarkanden en viss besvikelse över resultatet.  

Men faktum är att både europeiska, amerikanska och asiatiska intressenter slåss om att få teckna långtidskontrakt.

Nya projekt
Samtidigt försöker Gazprom att dra igång en rad projekt med nya gasledningar till de olika marknaderna. Till EU genom Östersjön, till Turkiet, till Italien via Sydeuropa och till Japan, samtidigt som Kina också knackar på dörren.  

Kuprianov berättar att företaget planerar att bygga ett nytt högkvarter trots att det nuvarande är ett stort modernt och relativt nybyggt jättekomplex.

”Vi kommer att behöva ha mer utrymme”, säger Kuprianov som inte heller är blyg i fråga om Gazproms storpolitiska roll. 

Är Gazprom lika med Kreml?

– Det är klart att gastillgångarna inte bara är en ekonomisk fråga för Ryssland utan även en politisk, så det är självklart att Gazprom och den politiska ledningen i Kreml samarbetar på samma sätt som den amerikanska oljeindustrin samarbetar med makthavarna i Vita Huset i USA, säger Kuprianov.  

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".