1 av 2
Rumsfeld och Karzai under presskonferensen på tisdagen.
2 av 2
Klicka för karta.

Rumsfeld besöker ett oroligt Afghanistan

De allt hårdare striderna i Afghanistan har fått USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld att komma på ett oannonserat besök i huvudstaden Kabul.

Striderna i Afghanistan står som hårdast just nu i de sydliga provinserna Kandahar och Helmand.

Där genomför den USA-ledda alliansen vad den kallar operation Mountain Thrust, en offensiv mot de talibanska styrkorna som är den största antitalibanska operationen sedan invasionen av Afghanistan inleddes för fem år sedan.

Men de allierade styrkorna stöter på allt hårdare talibanskt motstånd, natten mot tisdag ska dock de allierade ha dödat 30 talibaner i striderna och på måndagen 40. Det enligt en amerikansk talesperson som också påstod att inga allierade soldater ha eller civila skulle ha dödats. 

Striderna kräver civila offer
Men lokala vittnen som nyhetsbyrån AP pratat med uppger att åtminstone fyra civila dödades när de allierade på måndagen bombade platser i staden Tirin Kot i sin jakt på talibanska motståndsmän.

De hårda striderna har nu alltså fått USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld att komma på oannonserat besök i Afghanistans huvudstad Kabul för att träffa den afghanske presidenten Hamid Karzai.

Och enligt amerikanska militära befäl är en orsak till att talibanerna kunnat växa sig starka i södra Afghanistan att den afghanska regeringen inte lyckats skapa tillräckligt starka myndigheter där, som till exempel en väl fungerande polis.

Droger finansierar talibanerna
Men den försvarsminister Rumsfeld ser också ett annat skäl till talibanernas återvunna styrka, nämligen att starka krafter särskilt i Västeuropa köper droger som tillverkas i Afghanistan.

Rumsfeld vädjade därför till länder i Västeuropa att hjälpa den afghanska regeringen att få bukt med droghandeln.

Karzai själv har dock tidigare uttalat försiktig kritik mot hur de allierade styrkorna genomför kampen mot talibanerna och bland annat sagt att de allierade måste förbättra sitt samarbete med lokala afghanska ledare för att nå framgångar mot talibanerna.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".