USA:s budgetunderskott minskar

USA:s budgetunderskott är på väg nedåt. Det överraskande beskedet väntas de amerikanska myndigheterna komma med idag. En förklaring är att skatteinbetalningen från företagen ökat mycket starkt. Men frågan är om det bara är en tillfällig förbättring.

Det amerikanska budgetunderskottet och framför allt i kombination med det amerikanska handelsunderskottet anses vara den kanske mest destabiliserande faktorn i världsekonomin.

Men en ljusning, åtminstone temporär, verkar vara i utsikt för i varje fall budgetunderskottet.

100 miljarder dollar mindre än väntat
Enligt tidningen New York Times väntas Vita-hus-administrationen på tisdagen rapportera att budgetunderskottet för i år blir mer än 100 miljarder dollar lägre än vad man trodde för bara ett halvår sedan.

Nu räknar man med ett underskott för helåret på 300 miljarder dollar vilket också innebär en minskning jämför med förra året.

De offentliga utgifterna ökar
Förbättringen har skett trots att de offentliga utgifterna ökat snabbt, bland annat för Irak-kriget, och förklaringen ska vara att skatteintäkterna stigit desto snabbare, från företagen och höginkomsttagare, till exempel från olika bonusar.

”Skattesänkningar lönar sig”
Anhängare till Bush-administrationen säger att de visar att skattesänkningar i slutändan faktiskt kan resultera i större skatteintäkter.

Administrationens kritiker är inte lika imponerade: de säger att skatteintäkterna fortfarande ligger långt under vad presidenten sa för några år sedan och att det mest verkar vara en tillfällig bubbla.

Sammanlagt har underskottet ökat under Bush
Och budgetunderskottet är ändå alldeles för stort, speciellt med tanke på att 40-talisterna snart börjar gå i pension.

Totalt sett har den amerikanska statsskulden under Bush ökat från 5600 till 8300 miljarder dollar.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".