Borgerliga: Ta bort straff för vapenvägran

Den svenska värnplikten är otidsenlig och bestämmelsen som gör det straffbart att vapenvägra bör tas bort. Det kravet kommer från de borgerliga partierna i försvarsutskottet.

– En åldersgrupp består av drygt 100 000 ungdomar, samhället har idag behov av att utbilda kanske runt 10 000 av de här 100 000. Då är det inte rimligt att vi plockar ut dem som inte vill, utan att vi plockar ut dem som vill. Då ska ju självklart inte straff utdömas, säger försvarsutskottets ordförande, centerpartisten Eskil Erlandsson.

Tiden när det svenska försvaret byggde på att i stort sett alla unga män gjorde värnplikten är sedan länge förbi. Det är därför de fyra borgerliga partierna i försvarsutskottet nu ställer krav om att ta bort bestämmelsen som gör det straffbart att vägra vapen.

Kan ge fängelse
De senaste fem åren har 649 personer anmälts sedan de vapenvägrat – ett brott som kan ge fängelse från fjorton dagar upp till ett par månader.

De borgerliga partierna menar att försvaret kan rekrytera de killar och tjejer som behövs för att fylla utbildningsplatserna även om straffet tas bort. Däremot är de inte beredda att ändra i lagstiftingen och göra försvaret helt frivilligt.

– Nej, allmän värnplikt ska vi självklart vara rädda om därför att världsläget kan förändras. Då kan det vara bra att ha möjligheten för samhället att plocka ut i stort sett alla, säger Eskil Erlandsson.

Pliktverket kritiskt
På Pliktverket är man kritisk till de borgerliga partiernas krav.

– Någon form av sanktion när man inte inställer sig till tjänstgöring eller mönstring måste ju finnas, säger Pliktverkets generaldirektör Björn Körlof.

Han får medhåll av försvarsutskottets vice ordförande, socialdemokraten Tone Tingsgård.

– Jag blir lite förvånad. Jag tycker inte alls att det är läge för att avskaffa värnplikten. Värnplikten är till för insatsförsvaret. Jag kan inte uppfatta deras utspel på annat sätt än att de vill avskaffa värnplikten, säger hon.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".