13 ska åtalas i bordellhärva i Malmö

Runt tio av 65 män som figurerat i en stor bordellhärva i Malmö kommer att åtalas för sexköp och tre kvinnor som drev bordellen kommer åtalas för koppleri.

Det var i februari ifjol som polisen efter flera månaders spaning slog till mot verksamheten på en adress i centrala Malmö. På markplanet var det ett vanligt solarium, men i källaren drevs en bordell.

Tre av de fyra kvinnor som arbetade på bordellen kommer trots att de nekar att åtalas för koppleri, men kammaråklagare Mats Svensson kommer att bara åtala cirka tio av de 65 män som misstänkts ha köpt sex på bordellen.

Kan bevisa fler brott
Han tror sig visserligen kunna bevisa att fler än tio män köpt sex, men tror att tio åtal räcker för att kunna bevisa kvinnornas skuld.

– Hade det bara gällt männen hade samtliga dessa fått ett strafföreläggande, men jag behöver männens uppgifter som bevisning mot kvinnorna. Därför kommer jag att använda en del av männen som bevisning mot kvinnorna.

De övriga männen som erkänt att de köpt sex på bordellen får ett strafföreläggande. Bland dem finns bland annat en skånsk domare som har avskedats efter det att han erkänt sexköp. Men de som nekat till brottet slipper undan.

– När jag väljer vilka jag ska åtala, då ser jag enbart till vilken bevisning jag behöver mot kvinnorna.

Så de som har erkänt åker dit och de som inte gjort det slipper?

– Lite förenklat kan man säga det. Men så är det ofta när det gäller sexköp, att har man både ett förnekande från kvinnorna, att de har sålt en sexuell tjänst, och männen, att de har köpt en sexuell tjänst, så går det inte att styrka brott, helt enkelt.

Mats Svensson hoppas kunna lämna in åtalet i september.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".