Sjamil Basajev.

Hårda strider att vänta efter Basajevs död

Det spekuleras nu vilt i Ryssland kring omständigheterna kring den ökände tjetjenske rebelledaren Sjamil Basajevs död. Enligt de senaste uttalandena från den ryska militärens sida och de tjetjenska rebellerna kan man räkna med nya hårda strider inom kort.

Tjetjenska krigare kommer att fortsätta sitt heliga krig mot de ryska styrkorna, säger en talesman för den tjetjenska separatiströrelsen via en webbsida på tisdagen.

Samtidigt går det ryska försvarsministeriet ut med informationen om att det kommer att hållas omfattande anti-terroristövningar med stora truppstyrkor, attackhelikoptrar, stridsvagnar och attackplan i de sydryska republikerna Ingusjien och Nordossetien, som gränsar till Tjetjenien.

Olika versioner av Basajevs död
De tjetjenska rebellerna har under de senaste åren koncentrerat sig på att slå till just i de republikerna med mål att få igång självständighetsrörelser även i dessa muslimskbefolkade republiker.

Enligt den ryska säkerhetstjänsten dödades Basajev under en planerad aktion medan de tjetjenska rebellerna hävdar att Basajev dog sedan en av rebellernas lastbilar, som var fylld med sprängämnen, av misstag detonerade alldeles i närheten av den bil som Basajev färdades i.

Att Kreml nu vill ta åt sig äran för att ha lyckats få bort en internationellt utpekad terroristledare inför det stora G8-mötet är givet.

Ryssland valde tillfället
Det finns analytiker som hävdar att Ryssland valde just detta tillfälle inför G8-mötet men att de också gjorde det för att skapa en internationell nyhet i stort sett samtidigt som den ryska liberala oppositionen inlett ett alternativmöte i Moskva. Det mötet har fördömts på förhand av Kreml, där de liberala politikerna kommer att kritisera demokratiutvecklingen i Ryssland.

Det finns även spekulationer om att Sjamil Basajevs död var önskad av de mer moderata tjetjenska krafterna inom separatiströrelsen. Basajevs brutala terrormetoder som också riktat sig mot barn, kvinnor och åldringar har fördömts av omvärlden och gjort att separatiströrelsen tappat något av sitt stöd i utlandet.

Basajev tackade kidnapparna
När en irakisk rebellgrupp med trolig anknytning till al-Qaida nyligen kidnappade och sedan dödade fyra ryska diplomater tog den tjetjenska separatiströrelsen officiellt avstånd från denna handling, inte minst för att man absolut inte vill bli kopplade till al-Qaida.

Sjamil Basajev däremot gick ut på rebellernas webbsida och till och med tackade de irakiska kidnapparna. Detta gjorde han i egenskap av nyvald tjetjensk vice separatistpresident.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".