Lämnar Västerås.

Ryanair minskar verksamheten i Sverige

Ryanair lägger ner all verksamhet i Västerås, halverar flygtrafiken mellan Malmö-London och drar även ner antalet flygningar mellan Göteborg-Glasgow med 40 procent.Anledningen till neddragningen är den kommande flygskatten som regeringen nyligen beslutade om.

Beskedet bör inte komma som en överraskning säger Lotta Lindquist-Brosjö, Ryansairs Nordenchef:

– Vi har varit på det klara hela tiden med vad som skulle hända i samband med flygskatten. Det var ändå så att i juni röstade riksdagen igenom det här förslaget, och vi har sagt redan från början att vi kommer att stänga Västerås och reducera trafiken i Malmö och eventuellt mer i Sverige, säger Lotta Lindquist-Brosjö, Ryanairs Nordenchef.

Västerås försöker hitta ersättare
Inte heller på Västerås flygplats kom beskedet från Ryanair som någon överraskning. Ann-Charlotte Knaust är ställföreträdande flygplatschef som nu koncentrerar sig på att hitta ersättare till Ryanair.

– Det kommer att innebära att vi kommer att göra allt för att hitta en efterträdare till Ryan Air för det är en väl etablerad linje och den senaste månaden har det varit fullbokat, säger hon.

Den nya skatten ökar biljettpriset med 94 kronor, vilket för Ryanair gör en genomsnittsbiljett 30 procent dyrare.

Oklart om skatten genomförs
Men att flygskatten verkligen genomförs är ännu inte helt klart. Skatten ifrågasätts av EU-kommissionen som befarar att skatten snedvrider konkurrensen och regeringen har därför fått två månader på sig att svara på ett antal frågor.

Men Ryanair tänker inte vänta på EU-kommissionens beslut. Från och med den 28 oktober läggs flygningarna ner. Och även övrig verksamhet i Sverige i framtiden beror helt på om flygskatten införs eller ej.

– Om nu riksdag och regering säger att vi beslutar oss för att inte införa det här, då finns det möjligheter att expandera, då finns det helt andra möjligheter i Sverige, vi hade planer på elva nya linjer till Sverige som vi nu har skrinlagt på grund av det här, skattefrågan, säger Lotta Lindquist-Brosjö.

– Nu måste vi dra tillbaka linjer istället, något som vi absolut inte önskar. Utan vi vill ju givetvis expandera i Sverige om möjligt.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".