Antalet livsmedelsinspektioner minskar

Trots fler livsmedelsinspektörer minskade antalet inspektioner på restauranger och hos livsmedelsproducenter förra året. En orsak till det minskade antalet inspektioner är övergången till datorbaserade inspektioner.

– Det går ut på att man antingen gör det för hand eller med en dator som man har med sig på inspektionerna. Man går igenom en checklista helt enkelt. Den här checklistan är väldigt omfattande och många kommuner har också påtalat det i kommentarerna. De här inspektionerna tar mycket längre tid än vad de gjorde tidigare när man inte hade checklistorna, säger Doris Rosling som är byråinspektör på Livsmedelsverket.

Trots att både antalet livsmedelsinspektörer och årsarbetskrafter sammanlagt har ökat i landet är variationerna mellan de olika tillsynsmyndigheterna, alltså i praktiken kommunerna, fortfarande orimligt stora, skriver Livsmedelsverket i sin rapport för 2005.

Ökning av personalen
Förra året ökade antalet årsarbetskrafter för livsmedelsinspektörer med drygt tio procent till nästan 400. Men kommunerna uppskattar att man kunde öka personalen med ytterligare 200 för att matcha arbetsbördan, säger Doris Rosling.

– Vi får av kommunerna veta hur många tjänster de skulle behöva ytterligare för att klara tillsynen. Det är ungefär 200, säger Doris Rosling.

Enligt verket finns tecken som tyder på att livsmedelstillsynen inte prioriteras i många kommuner. Ett flertal kommuner har svarat på Livsmedelsverkets enkät bara i stora drag. Fem kommuner har inte rapporterat in någon livsmedelstillsyn alls för förra året. Det är Ödeshög, Tingsryd, Staffanstorp, Storfors och Borlänge. Några av dem har inte rapporterat tillsyn på flera år.

– Det är väldigt oroväckande tycker vi. Vi vet inte riktigt hur vi ska göra. Vi har fått en ny lagstiftning där vi kan förelägga kommunerna mer och fråga varför de inte har gjort det som de är ålagda. De är ålagda att göra en årlig rapportering, säger Doris Rosling.

Skillnad i provfrekvens
Flest prov per anläggning tog Livsmedelsverket i Västernorrland, Jönköping och Skåne län. Minst prover tog de i Kronoberg, Blekinge och Gotlands län. Skillnaden mellan högst och lägst provfrekvens per anläggning är nästan tiofaldig.

Ett problem med livsmedelstillsynen i Sverige är också att många livsmedelsinspektörer bara ägnar en liten del av sin arbetstid åt inspektioner. Att dela en tredjedels tjänst på tre personer är inte rimligt, tycker Doris Rosling.

– Det är jättesvårt. Hur ska man på tre personer kunna upprätthålla en kompetens på 0,28 och dessutom utföra ett arbete, säger Doris Rosling.    

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".