Zlatans klubb Juventus väntar på domen.

Domens dag väntar för italienska klubbar

VM-festandet börjar ebba ut i Italien och nu närmar sig istället domens dag då förbundets disciplindomstol skall bestämma vilka lag som skall flyttas ned och hur många minuspoäng de ska drabbas av. Varje sådant beslut har stora ekonomiska konsekvenser.

I Italien fortsätter man att fira VM-guldet men nu på lokala fester i spelarnas hemstäder. Neapel har lovat ta emot Fabio Cannavaro med ett jätteparty på torget framför kungliga slottet.

Men nu väntar domen över Calciopoli, som korruptionsskandalen döpts till. En skandal med riggade matcher och köpta domare som tvingat Juventus att göra sig av med hela klubbstyrelsen. Ingen kan idag säga när domen faller men senaste budet är att det blir på fredag kväll.

Arbetet är mera komplicerat än vad man hittills trott. Tusentals sidor utskrifter från polisens avlyssnade telefonsamtal skall jämföras med åklagarens framställning.

Ett krav på domens dag är att Milanobörsen måste vara stängd eftersom tre av lagen är börsnoterade: Juventus, Milan och Lazio. Efter vårens katastrofala nedgångar för fotbollsaktierna har faktiskt både Juventus och Lazio återhämtat sig ordentligt de senaste dagarna.

Det anses bero på rykten om mildare domar än åklagaren krävt. Kanske också de allt högljuddare kraven på amnesti hjälper börskurserna, trots att VM-hjälten Gennaro Gattuso kräver hårda domar.

Men den här gången är faktiskt spelarna oskyldiga och varför ska man då straffa dem, undrar amnestins vänner. Samma resonemang hörs om klubbarna som i några fall fått nya styrelser och ledare. Räcker inte den utrensningen, undrar många.

Åke Malm, Rom
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".