Här trivs barkborrarna.

Böter om inte stormfälld skog tas bort

Cirka 2 000 skogsägare i södra Sverige riskerar böter om de inte, före den 15 juli, tar hand om den skog som fälldes av stormen Gudrun i januari 2005. Orsaken till brådskan är risken för spridning av granbarkborren till friska träd.

– Vi står inför en risk som, om den slår till, kan bli etter värre än vad Gudrun var. Det otäcka med granbarkborren är att om den får rejält fäste och börjar härja och gå på frisk skog så försätter man hela skogsbruket i Götaland i en pina som varar i många, många år, säger Jan Linder som är regionchef på Skogsstyrelsen.

Den åttatandade skadegörare har redan skådats på flera platser i södra Sverige. För att förhindra den från att få fäste i den friska skogen så ska virket bort innan den 15 juli. Tiden efter är kritisk för då kryper granbarkborrarna ut ur stockarna och ger sig på nya träd.

– Får man ut den ur skogen medan granbarkborren finns i det här virket har man tillintetgjort den nya generationen. Det är vad vi är ute efter att åstadkomma, säger Jan Linder.

Mycket virke ligger kvar
Skogsägarna har haft bråda dagar och har lyckats få bort en hel del av virket men mycket ligger kvar. Enligt Skogsstyrelsen mellan en och två miljoner kubikmeter timmer.

Skogsstyrelsen skickade ut föreläggande och råd till ungefär 2 000 skogsägare efter sin inventering av skogen i juni. De som inte har tagit hand om sitt virke riskerar inte bara angrepp från granbarkborren utan också att få betala vite, 100- 200 kronor per kubikmeter eller åtal.

– Vi måste se till att det som inte kommer ut tas ut så fort som möjligt. Kommer det inte ut anmäler vi markägaren till åtal naturligtvis, säger Jan Linder.

Brand eller böter
En som står i riskzonen är Anders Karlsson i Hamneda utanför småländska Ljungby. Han har ungefär 100 kubikmeter timmer kvar i skogen.

Lukten av brand hänger fortfarande i luften efter att fem hektar skog brann ner för honom så sent som i förra veckan. Med en överhängande brandrisk så står han mellan hotet om ytterligare skogsbrand, granbarkborre eller böter.

– Det kostar för mycket att köra med skogsmaskiner eftersom de tar hyra. Och det är för stor risk att köra med dem. Så det får man helt enkelt låta bli. Då får de väl sätta dit mig om de vill. Men det tar väl ett tag innan det träder i kraft och tills dess får vi väl hoppas att det har regnat så jag har fått ut dem, säger Anders Karlsson.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".