USA ändrar sig om Guantánamofångar

USA:s president George Bush försöker nu dämpa kritiken mot det omstridda Guantánamolägret. Fångar där ska skyddas av Genèvekonventionen, är det nya beskedet från den amerikanska ledningen, samtidigt som kongressen tar sig an frågan om hur fångarna ska prövas juridiskt.

Fångarna i det omstridda Guantánamolägret är inga vanliga krigsfångar, därför gäller inte vanliga regler, som Genèvekonventionen. Det är den gamla inställningen.

Den nya mer ödmjuka, efter att USA:s egen högsta domstol knäppt presidenten på näsan nyligen och bestämt att hans särskilda krigsdomstolar inte är acceptabla, och tillexempel inte följer Genèvekonventionen, den blev allmänt känd på tisdagen.

450 fångar på Guantánamo
Nu ska åtminstone Genèvkonventionens regler mot inhuman behandling gälla fångar i Guantánamolägret, cirka 450 stycken.

Det är ingen dramatisk skillnad enligt Vita huset, som trots stark kritik hävdar att fångarna redan behandlas humant.

Men det är en förändring som kanske kan hjälpa president Bush att få kongressen att stödja de speciella krigsdomstolarna.

Trots nederlaget i Högsta domstolen vill han fortfarande ha dem. Ett argument mot andra mer traditionella metoder att pröva krigsfångar är att försvarshemligheter skulle kunna avslöjas med sådana.

Ska diskuteras i kongressen
I en rad hearings med början på tisdagen ska kongressen diskutera frågan.

”Vi tänker inte ge försvarsdepartementet en blank check” sa en ledamot, och frågan väntas inte bli löst särskilt snabbt, snarare följa med politikerna fram i höst och bli en av dem som diskuteras inför höstens val.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".