Handel gynnar återvinningsbranschen

Höga råvarupriser och ökad konsumtion gör att företag som jobbar med återvinning går mycket bra just nu. Enligt Handelns utredningsinstitut så är vi svenskar världsmästare i att handla detaljhandelsvaror där bland annat elektronikvaror ingår, något som gynnar återvinningsbranschen.

Phär Oscár är vd för Stena Technoworld som är ett företag som återvinner elektronisk utrustning.

– Det påverkar ju på det sätter att vi får större volymer. Vi tjänar ju naturligtvis pengar på det här, men vi tjänar lite pengar per kilo så med större volymer tjänar vi naturligtvis mer pengar, säger Phär Oscár.

Höga råvarupriser
Råvarupriserna stiger, och konsumtionen ökar. Det här är en bra kombination för återvinningsbranschen.

Stena Technoworld exempelvis har sedan starten vuxit från åtta anställda till 265 idag.

– Ja det har ju utvecklats, nu är Stena Technoworld och Stena Metallkoncernen aktiva i Norden, Polen, Österrike och Tyskland. Så verksamheten har naturligtvis ökat och vuxit betydligt.

– Kanske framför allt på grund utav att miljömedvetenheten ökar, men också på grund utav, eller tack vare, ny lagstiftning. Ett EU-direktiv som successivt träder i kraft i alla 25 EU-länderna, säger Phär Oscár.

Producentansvar för produkter
Den nya lagstiftningen gör att alla länderna i EU kommer att införa liknande regler som redan finns i Sverige. Det vill säga ett producentansvar att ta hand om elektroniska produkter som skrotas.

Ur elektronisk utrustning som datorer och tv-apparater så utvinner man metaller. Det handlar bland annat om koppar, aluminium och järn. Dessutom kommer ungefär hälften av Sveriges guldproduktion från återvinning.

Metaller betingar större värde
I Sverige är det El-kretsen AB, ett bolag som bildats av elektronikbranschen, som har hand om insamlingen av elektronik.

Enligt företagets vd Jan-Olof Eriksson tjänar även dem på de höga råvarupriserna.

– När vi pratar råvaror är det främst metaller som betingar ett större värde. Och för oss så innebär det att de produkter som innehåller metaller, så gör de metallernas värde att återvinningskostnaderna för produkterna minskar, på motsvarande grad som priset på metaller ökar, säger Jan-Olof Eriksson, vd för El-kretsen AB.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".