Kritiken mot Ryssland växer i USA

I USA är kritiken mot Ryssland hårdare än på länge. Man anser att det pågår en odemokratisk utveckling i landet och röster höjs för att president George Bush som protest ska bojkotta G8-mötet i S:t Petersburg i helgen.

I ett tal i Vilnius gick vicepresident Dick Cheney till USA:s hittills hårdaste angrepp mot utvecklingen under president Putin.

Han angrepp Ryssland för att använda sina energiresurser för att idka utpressning mot omvärlden, för att blanda sig i utvecklingen i grannländerna och för att undergräva demokratin hemma i Ryssland.

Det är långt ifrån de ord president Bush använde första gången han träffade Putin för fem år sedan. Han sade då att han hade sett Putin i ögonen och sett att det var en person att lita på.

Varnar för propagandasyften
Men nu, i upptakten till G8-mötet, har många i USA varnat för att Putin kommer att använda mötet i propagandasyften.

Den republikanske senatorn John McCain, en möjlig presidentkandidat i nästa val, har uppmanat Bush att åtminstone överväga att bojkotta hela evenemanget. Andra i den offentliga debatten vill att Ryssland kastas ut ur G8.

Men nu kommer Bush ändå till Sankt Petersburg och något annat har säkert aldrig realistiskt övervägts i Vita huset.

Måste kunna samarbeta
USA och Ryssland måste kunna samarbeta om till exempel Iran och senast Nordkorea, man ska också inleda ett samarbete när det gäller civil kärnkraft.

Men att det under ytan finns starka spänningar visas inte minst av mötet nyligen mellan ländernas utrikesministrar där de hamnade i storgräl. Grälet hördes eftersom man glömde stänga av mikrofonerna.

Vill tona ner betydelsen
På en presskonferens inför G8-mötet sade Bush att han ska använda det till att framföra USA:s oro om den demokratiska utvecklingen i Ryssland. USA kommer också att försöka ge mötena med Putin en markerat nedtonad profil.

En smäll på kinden fick Ryssland också förra veckan när Bush generöst tog emot Georgiens president och revolutionsledare, Michail Saakashvili. Bush sade då att den förra sovjetrepubliken Georgien ligger bra till för att bli medlem av militäralliansen Nato.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".