Hörselskador ökar bland unga män

Sedan mitten av 80-talet är det dubbelt så många män i 18-års åldern som blivit hörselskadade. Det visar en ny undersökning från Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– En viktigt orsak är fritidsbullret, konserter, musikspelare, diskotek och miljöer med höga ljudvolymer, säger Ulf Rosenhall professor och överläkare på hörselkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Forskarna har tittat på siffror från Pliktverkets hörselprov som de gjort på mer är 300 000 killar som mönstrat till lumpen mellan 1971 och 1995. Hur det är nu vet man inte säkert, men eftersom bullret hela tiden ökar så tror Ulf Rosenhall inte direkt att hörselskadorna har minskat den senaste tiden.

– Det är många i 18-årsåldern som har lätta hörselskador, som inte märks men är mätbara med ett hörselprov, säger han.  

Så vad kan man göra för att skydda sig?

– Jag brukar rekommendera att man har med sig öronproppar när man förväntar sig att bli utsatt för höga ljudnivåer. Självklart ska man lyssna på musik men man ska försöka att inte ha extrem höga ljudnivåer på, säger Ulf Rosenhall.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".